"Той заплаши Гешев": Проговори бившата жена на Петьо Еврото (ВИДЕО)

18780
"Той заплаши Гешев": Проговори бившата жена на Петьо Еврото (ВИДЕО)
Снимка: Стопкадър/ Антикорупционен фонд

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение "План Б" и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан "Еврото", адвокат и бивш шеф на столичното следствие.

Тя е и едно от основните лица в разследването за "Осемте джуджета", което разкри схема за изземване на бизнеси с участието на Петров и други магистрати. По-рано тази година прокуратурата прекрати наказателното производство по случая. Павлова намеси името на заместник-главния прокурор и началник на Националното следствие Борислав Сарафов и обяви, че той е идвал много "редовно в ресторанта, един или два пъти седмично".

Като пример за прокурор, чието кариерно израстване е станало благодарение на Петров, тя посочи Емилия Русинова, бившия градски прокурор на София. Павлова разказа как Петров има компромати - "архив с доказателства", срещу магистрати, как е помагал за кариерното израстване на прокурори.

По думите ѝ, нейната мотивация да говори три години по-късно е защото се чувства директно заплашена от човек с огромно влияние в съдебната система и с помощници на най-високо ниво в нея. Припомняме, че Еврото вече беше обявен за издирване.

Заплахата срещу Гешев

Според нея, писмото със заплаха до главния прокурор Иван Гешев е писано от бившия ѝ съпруг. Гешев обясни, че го е получил след завръщането си от САЩ и дни след взрива до колата му. В него са използвани цитати от детската книжка "Мечо Пух" и се обяснява, че Гешев бил сам на скала, трябвало да внимава, защото някой ще "натисне enter-а"и др. Главният прокурор обсъжда това писмо с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев и двамата спорят дали това е в "неговия стил", но без да споменават име на заподозрения за автор. 

Павлова твърди, че в това писмо има изрази, които бившият ѝ съпруг използвал по пет-шест пъти на ден. Тя го играела негова стенографка, понеже той не можел да записва всичко, което измисли. Още: BIRD попита за произхода на средствата на Любена Петрова - "Снежанка" от Осемте джуджета, ето как ги обясни тя

"В това писмо аз съзирам него. По тоя начин ти да вдигнеш ръка, да налетиш на главен прокурор от страна в ЕС, това говори за много сериозен ментален срив или някой стои зад тебе", каза тя.

"Все бедни, все нямат"

В ресторант "Осемте джуджета" редовно са ходели магистрати по работа, каза още Павлова. Тя описва мястото като "тържище на бъдеще". На някои се давали пари, на други апартаменти и коли. Други пък минавали само с обещание за кариерно израстване. Често пъти се използвали компромати – например записи от интимен характер, за да се направи или да не се направи нещо.

"Те все бедни, все нямат, все са под наем, все колата е стара и се е счупила", описа ситуацията тя.

Сред най-редовните посетители на ресторанта е бил шефът на следствието и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, както и бившият градски прокурор на София Емилия Русинова твърди отново Павлова. Той ходел там по няколко пъти седмично и не заради храната.

Преди дни АКФ публикува снимки на Сарафов в "Осемте джуджета". Той се оправда, че бил извикан на мястото от Гешев именно с цел да бъде заснет. Двамата са в конфликт след взрива срещу колата на главния прокурор. Сарафов твърди, че Гешев бил много близък с Петров. Според Павлова обаче е тъкмо обратното. Тя заяви, че в момента бил задействан план за свалянето на Гешев, а Сарафов трябвало да остане главен прокурор до избирането на нов.

"Тогава ще е страшно. Този човек ще ме унищожи само защото съм го изоставила", заяви Павлова.

Основната причина да даде интервю според нея била страхът ѝ какво може да направи бившият ѝ мъж на настоящия ѝ приятел, от когото наскоро разбрала, че е бременна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com