Токът за бита поскъпва с почти 3%, парното и природният газ поевтиняват

3261
Токът за бита поскъпва с почти 3%, парното и природният газ поевтиняват
Снимка: ​"Топлофикация ВТ" АД

Токът поскъпва, парното и природният газ поевтиняват, обявиха от КЕВР. Токът за битовите клиенти поскъпва средно с 2,79%. Най-голямо повишение има за клиентите на EVN - с 4 на сто, на ЧЕЗ - с 3 процента, а за Енерго-Про увеличението е с 1 процент. 

„Това е по-малко от годишната инфлация”, заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

Прокуратурата поиска КЕВР спази закона и да реши ще глоби ли Топлофикация Перник

Прокуратурата поиска КЕВР спази закона и да реши - ще глоби ли Топлофикация Перник по повод открити нередности в шламохранилището. Спор...

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както и заради това, че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар. Именно последното обстоятелство всъщност вдига цената на тока, защото КЕВР първоначално не смяташе да включва централата там поради високата цена на тока ѝ - заради разходите за вредни емисии! Тази мярка, която формално е в изпълнение на решението на Народното събрание от януари тази година за поддържане на ТЕЦ-а, ще струва допълнително над 100 млн. лв. на енергийната система.

Относно парното, Иванов беше категоричен - българските граждани ще плащат по-малко през следващия отоплителен сезон отколкото през предишния. „Намалението за страната е средно 12,69%”, заяви той. „Твърденията за повишаване преследват политически цели”, коментира Иван Иванов.

Въпреки че спрямо сегашните (към юни месец), цените на топлоенергията стават по-високи, председателят на енергийния регулатор и този път защити тезата си, че през предстоящия отоплителен сезон потребителите на парно ще платят по-малко от предишния, като разликата между двете ценови решения е около 13 процента:

„Ако се отчете анексът, който бе сключен към договора между „Газпром“ и „Булгаргаз“, се изискваше възстановяване на надвзети суми на българските потребители, което всъщност е взето като решение, се реализира, при фактурата за изравнителните сметки, отново имаме намаление с 4,54%“

Народното събрание даде срок за предложения за състав на КЕВР

Срокът за предложенията за нов състав на КЕВР беше удължен на 14 дни до 2 юли. Този срок е регламентиран в процедурните правила за избо...

Природният газ става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05%, обясни председателят на КЕВР.

Припомняме, че в средата на юни след решенията на КЕВР цената на природния газ за целия период от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. е намалена средно с 24%. В резултат на това за същия период средната цена на топлинната енергия за клиентите на топлофикационните дружества е с 10,16 % по-ниска, като най-голямо е намалението за потребителите на „Топлофикация София“ ЕАД, съобщиха тогава от КЕВР. За другите най-големи топлофикационни дружества в страната понижението е между 5,76% и 4,06%. Тези данни бяха изнесени в презентация на КЕВР на заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което бяха изслушани ръководството и представители на енергийния регулатор, на Министерство на енергетиката и на "Булгаргаз" ЕАД във връзка с намалението на цените на природния газ, възстановяване на надвзетите суми на потребителите и присъединяването на клиенти към газоразпределителните мрежи.

Вижте още:

С над 10 процента по-евтини сметки за парно от август до март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com