Томислав Дончев: Над 61 000 са останали без работа от началото на извънредното положение

4668
Томислав Дончев: Над 61 000 са останали без работа от началото на извънредното положение
Снимка: БГНЕС

„Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между тях трябва да има, самата конституционална уредба предполага да се контролират взаимно. Но сега се пилее енергия, а в тази ситуация това е излишно. Трябва да има тотална национална консолидация“. Така коментира споровете между правителство и президент от последните дни вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“.

„Какво предлага господин президентът? Какво различно да направим от това, което прави целият свят, от това, което препоръча СЗО? Хубаво е да има спор, но в диалогичен режим да се обменят мнения, да се правят предложения. Вие чухте ли предложения от президента?“, попита Дончев.

Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми

„Държавата, доколкото са възможностите й, ще се опита да помогне на всички. Не забравяйте, че обичайно държавата разпределя 40 пр...

Вицепремиерът заяви, че все още няма яснота кога ще може да се мине към разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради разпространението на вируса. „Това ще стане, когато е възможно, към момента това не може да се случи. Едно такова решение не се определя от политиците, има лекари, учени, които цял живот се занимават с това и те са тези, които могат да вземат решението. Реално отговорността я носят политиците и е задължително да не се вслушват в специалистите. Готови сме с поетапни мерки за разхлабване на карантината, когато това стане възможно. Обсъждат се всички възможни варианти за либерализация, но не е взето решение и не се знае кога ще стане това“, заяви Дончев. „Разликата в резултата от решенията се мери не в пари, а в човешки животи. Това е тежката цена на това предизвикателство“, допълни той.

По думите на Томислав Дончев до момента над 61 хиляди души са останали без работа от обявяването на извънредното положение у нас. Близо 900 фирми с над 13 хиляди работници пък са се възползвали от предложената от държавата схема 60:40 за подпомагане на  предприятията в условията на кризата с коронавируса. По думите му в момента се мисли и за допълнителна подкрепа за малките предприятия – бърза схема за безвъзмездно финансиране.

Според Дончев кризата предоставя и възможности. Като пример той посочи на практика дарените 16 500 човекочаса труд от страна на софтуеърните фирми. „Системата за контрол на вируса беше разработена за 10 дни и струваше на държавата точно 3 лева, защото трите фирми разписаха символични договори на стойност 1 лев. На практика приложението ViruSafe ни струваше 3 лева“, уточни вицепремиерът, като изрази надежда кризата да научи повече граждани да ползват по-широко електронните услуги.

„Горд съм, че съм българин, защото нашият народ се държим отговорно и се справяме добре в дадената ситуация, даже по-добре от много други страни“, каза още Томислав Дончев.

Томислав Дончев: Приложение сменя SMS-а при въвеждане на по-строга карантина

До дни ще представим на гражданите специално разработено електронно приложение, което ще позволи, в случай, че се наложи втвърдяване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com