Томислав Дончев: Здравната система все още не работи на ръба на силите си

2303
Томислав Дончев: Здравната система все още не работи на ръба на силите си
Снимка: БГНЕС

Здравната система все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в интервю в предаването „Тази събота“ bTV. 

„Държавата прави това, което трябва да се направи“, подчерта той. Дончев каза по повод трагичния инцидент в Пловдив, че причината за загубата на скъп човек под удара на пандемията не е недостиг на болнични легла, а слаба организация. Той добави, че никоя система не е перфектна и безгрешна.

„Здравната система е подложена на неимоверен натиск. Тя все още не работи на ръба на силите си, но е под неимоверен натиск. През годините е имало куп реформи, които е можело, трябвало е и не са извършени. Колко пъти в годините назад се е подхващал разговора какво трябва да се промени в системата и нито един път не се е постигал консенсус“, обясни вицепремиерът. 

80 милиона лв. допълнително за медиците на първа линия (ВИДЕО)

„Осигуряваме допълнително 80 милиона допълнително за Оперативна програма за „Развитие на човешките ресурси“. С тези с...

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. Това, което направихме с по-твърдите мерки рано предприети е да спечелим време. Използвахме това време да се подготвим. Ще ви припомня, че когато COVID-19 знаехме само през телевизионния екран, когато се появиха първите случаи в страната, българските лекари и медицински сестри, освен че нямаха необходимото оборудване, те знаеха за това заболяване само от колегите си в Китай. Сега ситуацията е различна“, добави Дончев, цитиран от агенция "Фокус".

Той подчерта, че разковничето е поведението на хората, много преди да стигнат до болничната помощ. Дончев каза, че и най-съвършената контролна система не може да измести личната отговорност. 

„Здравната криза променя поведението на хората. Предполага допълнителни разходи. Полага на изпитание всички останали система“, посочи вицепремиерът. Дончев добави, че сред самите експерти има спор колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките.

„Когато има необходимост от по-твърди мерки, от тези в момента, те ще бъдат предприети. COVID-19 има във всички останали европейски държави и ние следим изключително внимателно какво правят другите. Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е с най-тежки последици върху икономиката. В този смисъл мерките трябва да са умерени. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, обясни още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com