Тонове пестициди близо до водоизточници остават неразчистени заради липса на достъп

4591
Тонове пестициди близо до водоизточници остават неразчистени заради липса на достъп
Снимка: МОСВ

Три населени места с пестициди се оказали недостъпни и остават неизчистени, научи Actualno.com.

До част от предвидените спешни складове – в гр. Червен бряг, село Дълбок Дол (общ. Троян) и село Смилец (община Стрелча) обективно не е възможно да се достъпи поради причини, които не са били известни на страните преди подписването на договора. Това става ясно от допълнителното споразумение между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и консорциума "Проект Пестициди 2019".

Въпросните обекти са премахнати от договора за преопаковане, транспорт, предаване за окончателно обезвреждане на 1000 тона пестициди, опасни отпадъци и други препарати за растителна защита. В селата Дълбок дол и Смилец се съхраняват общо над 12 тона пестициди. Според данните, с които Actualno.com разполага, за Червен бряг има само координати, без наличните количества - т.е. има още пестициди, до които няма достъп, извън упоменатите вече над 12 тона.

Контрактът е отчетен като изпълнен към края на миналата година, като сумата от 8 330 000 лв. без ДДС е намалена на 6 883 644 лв.

"Допълнителното споразумение касае отпадането на обекти от Приложение 1, което не касае обема и стойността. Стойността е намалена, но тя не е анексирана по никакъв начин, тъй като решението на Министерския съвет, решението на Управителния съвет на ПУДООС и самият договор е до 1000 тона или до 8,3 млн. лв. Освен самите пестициди като тонаж има и допълнителни дейности, които са включени, просто се оказаха по-малко като обем. Затова условието беше което обстоятелство настъпи по-бързо. Първото обстоятелство, което настъпи, беше за 1000 тона пестициди, които отговарят на решението на МС. Затова стойността е променена", поясни изпълнителният директор на ПУДООС Милена Сергеева пред Actualno.com.

Относно трите обекта с пестициди, които не са могли да бъдат обработени, тя уточни, че когато комисии отишли на място, установили, че няма достъп до тези обекти. "В първоначалната информация, подадена към нас, нямаше информация, че няма достъп. Това се установява впоследствие", каза още Сергеева.

Тя добави, че са съставени констативни протоколи и няма как да се стигне с тежкотоварна техника до съответните обекти, нито биха могли да се предприемат необходимите действия по правилното преопаковане и обезвреждане на съответните пестициди. 

По-голямата част от тях, по думите ѝ, са в полета, всички са близо до водоизточници и до реки. Част от тях са загробени под земята и се изисква тяхното разравяне и намирането им с точни координати.

"Точно тези обекти на този етап не могат да бъдат почистени", посочи тя и допълни, че складовете се подават от комисия, назначена от съответните РИОСВ.

 

 

Прокуратурата ще търси виновни за боклуците в Искър (СНИМКИ)

Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област И...

"Предполагам, че самите собственици на тези складове ще осигурят достъп до тях или държавата с нарочно решение. На практика не сме стигнали до анализ на тези, до които не е имало достъп, но анализ ще се направи и ще се изпрати към всичките общини и области какво е направено, какво следва да се направи, ако има такъв вид дейност, за да бъдат или обезопасени или обезвредени", добави ръководителката на ПУДООС.

Извадени от списъка са и пестицидите в с. Радомирци и гр. Койнаре (община Червен бряг), защото те били третирани преди да приключи процедурата по договаряне в ПУДООС.

След промяната на практика са третирани опасните отпадъци в Горно Пещене (общ. Враца), Петърница, Бъркач, Долни Дъбник и Горни Дъбник (общ. Долни Дъбник), гр. Искър, с. Яворово (общ. Чирпан), с. Полска могила (общ. Стара Загора), с. Бели мел (общ. Чипровци), с. Дългоделци (общ. Якимово) и с. Враняк (общ. Бяла Слатина).

Първоначално по процедура обектите за разчистване бяха 17 на брой, а в края са останали 12.

Участници в консорциума, избран от ПУДООС с пряко договаряне за ради спешността на действията, са фирмите „Людон Транс“ ЕООД – София (с 95% дял в обединението) и френското дружество „Треди“ (с дял 5%). Техни подизпълнители са „Денис Гал“ ЕООД, „Транспрес“ ООД и „Авенит ЕООД“.

Валежите разкриха каква кочина от боклуци е България (СНИМКИ)

Придошлите води на река Искър довлякоха цял „остров“ от клони и вплетени в тях отпадъци до ВЕЦ по реката - този, който се н...

Припомняме, че с  разпореждане от 29.07.2020 г. на Върховна административна прокуратура беше възложено на министъра на околната среда и водите да провери къде в цялата страна се съхраняват препарати за растителна защита и къде има други зони за неправилно съхранение на пестициди. Заданието бе също да се установят и лицата, неправилно съхранявали (изхвърляли) препарати за растителна защита с изтекъл срок.  

Тези препарати са силно токсични за хората и животните, могат да се абсорбират през кожата, чрез вдишване на прах или изпарения, или чрез поглъщане на замърсена храна или вода.

Впоследствие по доклад на екоминистъра  пред  Министерския съвет на 05.08.2020 г. е взето Решение за предприемане на мерки за премахване на опасните за човешкото здраве и околната среда пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Ревизоро: Ще разчистим 1200 тона пестициди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com