"Това ще е безпрецедентен туристически сезон." За какво да внимаваме?

8739
"Това ще е безпрецедентен туристически сезон." За какво да внимаваме?
Снимка: Getty Images/Guliver

Това ще е безпрецедентен туристически сезон, в който ще се въплътят последиците от коронавируса. Какви са те и за какво трябва да внимаваме - съветите на главния директор в дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите Игнат Арсенов пред БНТ.

Към момента сигналите от родни туристи за провалена почивка по българското Черноморие са малко.

"Да, работят и хотели, а и ресторанти, но не още в пълния си мащаб и ще отнеме време браншът да се стабилизира. Жалби има за провалени почивки, например ако даден човек си е резервирал отдавна ваканцията, но в настоящия момент хотелът не работи, заради кризата с коронавируса.

В този случай, ако пътуването им е отменено заради извънредното положение, тогава туристът ще има възможност или да получи ваучер от съответния туроператор, или съответно ако не е съгласен, да си иска парите, но ще ги получи в 12-месечен срок от отмяната на извънредното положение. Нашият съвет е да изчакат и да се опитат да предоговорят с туроператора почивката си", посочи той.

За какво да внимаваме по родното Черноморие?

У нас трябва да се внимава за цените на плажните принадлежности. Да се четат табели и указания, за да не се плащат колосални суми за чадъри, шезлонги, барбарони и подобни, посъветва експертът.

"Търговците се опитват и ще привличат туристите с атрактивни оферти", каза Арсенов, но и плажуващите трябва да внимават и да  да четат информационните табели на плажа, менютата в ресторантите, за да не вгорчат именно цените почивката им.

Провалена почивка, какви са вариантите ви

Провалена почивка. Какви са вариантите ви? Три са начините, по които можете да бъдете компенсирани. Това са чрез ваучер за друга почив...

За пътуване в чужбина

По думите му изискването за попълване на електронен формуляр за влизане в Гърция ограничава нашите права за придвижване.

"Но тези ограничения са обективно предпоставени от големия риск за здравето, който имаме от заразяване с коронавирус", отбеляза Арсенов.

Ако сами си правим резервация за хотел в Гърция, да е с възможност за безплатна анулация, именно заради изискванията за попълване на е-формуляр от южната ни съседка.  "Ако резервацията е направена в последния момент, много трудно може да бъде отменена. Нашият съвет е резервацията да се прави с безплатна анулация. Потребителите трябва да са много добре информирани – да не избързват, а да прочетат внимателно всички правила за анулацията", каза Арсенов.

"Българинът, особено когато пътува в чужбина, трябва да се запознае с мерките за предпазване във всяка една страна, защото ако предположим, че в България сме много добре запознати, то е добре да видим в страната, в която ще пътуваме, какви са специалните изисквания, за да не се окаже, че сме глобени или пък изобщо да не ни допуснат, защото то ще е по вина на туриста, ако не се е запознал, или пък не е попълнил декларацията, например за Гърция", настоя експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com