Традиционното християнско семейство и ценности - какво пише в Библията

16407
Традиционното християнско семейство и ценности - какво пише в Библията
Снимка: iStock/Guliver

Традиционните християнски ценности, традиционното християнско семейство – тези словосъчетания стават все по-популярни, когато политици – обикновено националисти, защитават дадена позиция. Последният случай в България, в който се използват въпросните словосъчетания, касае Националната стратегия за детето, чието обсъждане беше спряно изрично от премиера Бойко Борисов. Въпреки това, през почивните дни в много градове в България се проведоха протести срещу стратегията - ето например каква беше ситуацията в Смолян.

Какво обаче означават понятията "традиционно християнско семейство" и "традиционни християнски ценности"? Actualno.com направи проверка директно в най-святата книга на християнството – Библията. И се оказа, че тези сочени за най-висша форма на развитие ценности изобщо не са това, което много хора си представят.

Стотици казаха в Добрич: Децата ни не са за продан!

Стотици жители на Добрич, предимно млади семейства, излязоха на протест с децата си. Те се обявиха срещу приемането на Националната стр...

Бракът според Библията

Съгласно Битие 34:12, бракът се описва така: "Искайте от мене вено и дарове, колкото желаете, ще дам, според както ми речете; само ми дайте момата за жена". Преведено на съвременен език това означава, че бракът се урежда буквално с пазарлък срещу материално богатство, обикновено на ниво родители, т.е. бракът по любов е на заден план.

Във Второзаконие 22:20-21 четем следното: "Но ако е истинно това нещо, че не се е намерило девство у момата, тогава да изведат момата и да я поставят пред вратата на бащиния й дом, и мъжете от града й да я убият с камъни, та да умре; защото е сторила безчестие в Израиля, като е блудствувала в бащиния си дом. Така да отмахнеш злото изсред себе си". Такива норми сега се прилагат от най-примитивния вариант на ислямското право – шериата. За подобно тълкуване на изневярата в брака ООН незабавно поиска от Бруней да спре въпросното тълкуване, а холивудската звезда Джордж Клуни и сър Елтън Джон призоваха да бъдат бойкотирани всички известни хотели, зад които стои султана на Бруней Хасанал Болкиа.

Продължаваме – Второзаконие 25:5-7: "Ако живеят братя заедно, и един от тях умре бездетен, жената на умрелия да не се омъжи вън от семейството му за чужд; братът на мъжа й да влезе при нея и да я вземе за своя жена, и да изпълни към нея длъжността на девер. Но ако човекът не желае да вземе жената на брата си, тогава братовата му жена да отиде на градските порти при старейшините и да рече: Деверът ми отказва да възстанови името на брата си в Израиля; не иска да изпълни към мене длъжността на девер". В същия дух звучи Матей 22:24: "Учителю, Моисей е казал: Ако някой умре бездетен, брат му да се ожени за жена му, и да въздигне потомък на брата си".

Родители от цялата страна излизат на протест срещу Стратегията за децата

Протести срещу Националната стратегия за детето организират родители в редица градове в страната, съобщава "Фокус". Протестни действия ...

По линията брак по принуда много ясно е описано какво се случва във Второзаконие 22:28-29: "Ако някой намери млада несгодена девица и като я хване да лежи с нея, и ги намерят, тогава оня, който е лежал с нея, да даде на бащата на момата петдесет сребърни сикли; и тя да му стане жена понеже я е обезчестил; не бива да я напуска през целия си живот". Статистиката на НСИ за 2017 година сочи, че в България има 10 411 развода, което е със 192 по-малко от 2016 година, а браковете са доста повече – 28 593.

Специално място е отделено на случаите, в които става въпрос за един вид брачни взаимоотношения по време на война. В Числа 31:1-18 четем следното (17-18): "За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него. А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си".

В Битие 16 пък де факто се разказва как се е зародил де факто исляма. Първоначално законната съпруга на Авраам не зачева и дава благословия на мъжа си да си легне със слугинята им. Плодът на това е Исмаил - човекът, който е считан за баща на арабите. А съпругата, Сара, след като вижда колко лесно се случва зачеването с друга, обръща палачинката и затова майката на Исмаил е прогонена и бяга с бебето, което става родоначалник на арабите - според Библията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com