Третият свидетел по делото КТБ повтори тезите на Бисер Лазов

5455
Третият свидетел по делото КТБ повтори тезите на Бисер Лазов
Снимка: БГНЕС

След Бисер Лазов и Орлин Русев в Специализирания наказателен съд се яви Албена Андреева - бивш главен счетоводител на редица компании-кредитополучатели. В делото КТБ тя се включи с няколкочасово изявление, като много от тезите й повтаряха казаното от Лазов, с когото според медийни публикации живеят на семейни начала и имат общи дружества и имоти.

Така третият свидетел по делото КТБ разказа, че през през 2005 г. била назначена за главен счетоводител в инвестиционния посредник „Фина-С“, фирма, собственост на Цветан Василев. Мъжът, с когото живее на семейни начала и е основен свидетел - Бисер Лазов, бил по това време финансов директор на „Фина-С“. Именно Бисер Лазов я запознал с Цветан Василев, предаде Дарик.

Мегаделото КТБ продължава с разпит

Специализираният наказателен съд ще заседава на 29 септември по делото КТБ, предаде репортер на БГНЕС. Подсъдими по него са бившият ма...

„Той ми каза две основни неща – че иска лоялност от мен и че няма да контактувам с него, а това ще става чрез Бисер Лазов. С течение на времето забелязах, че дружествата, на които се водеха счетоводствата, бяха на колеги, които работеха в офиса“, започна с показанията си Андреева, като изреди дълъг списък с имената на касиери, секретарки, шофьори, охранители и други служители, които формално били собственици на фирми.

Всяка вечер Цветан Василев отивал в офиса, за да му се отчитат задачите и да дава нови. „Понякога го чакахме и в извънработно време да дойде“, твърди Андреева. Андреева постепенно променила мисленето си и вече не й се струвало странно, както в началото, че служители подписват за фирми, на които са само формални собственици. Тя също започнала да го прави.

„С течение на годините се регистрираха все нови и нови фирми, назначаваха се и нови счетоводители, защото работата беше повече“, разказа Андреева. През 2011 г. тя била назначена за изпълнителен директор на дружеството „Финансово консултиране“, което правело пасивно счетоводство на фирмите.

Андреева организирала работата на счетоводителките, събирала данни и информация. Цветан Василев спрял да ходи при счетоводителите, а създаването на нови дружества продължавало. При регистрирането на всяко от тях по електронна поща идвало съобщение за неговото име, ръководство, адрес и след това бил изготвян договор между новото дружество и „Финансово консултиране“. В този момент броят на дружествата вече бил над 100.

Цветан Василев: Борисов-Доган-Пеевски разпределят годишно по 1-1,5 млрд. лв., Гешев е маша на мафията

Кръгът Пеевски - Доган - Борисов разпределя годишно между милиард и милиард и половина лева, какво са 67-те млн. лв на Васил Божков за...

„В началото на юни 2014 г. получихме призовки за разпит в следствения отдел на СГП, питаха за предмета на дружествата, за счетоводството. На 13 юни, беше петък, 10 ч., Бисер Лазов ме извика в кабинета си, там имаше още няколко души. Каза ми, че малко преди това имал сеща с адвокат Карадалиев, тогава не знаех кой е той, и че днес в офиса ще идват разследващи. Пуснах счетоводителките да си ходят с обяснението, че предстои профилактика. Малко след това видях, че на стаи на юристи се слага табела „адвокатска кантора“ и с колички се вкарват документи. После дойдоха хора с карти, които казаха: „Изключете всички телефони и отворете всички врати“. Разследващите иззеха документи. В следващите дни поискахме да излезем от дружествата, които формално притежаваме, но Цветан Василев вече го нямаше. На 23 юни се събрахме в заседателната зала в крилото на юристите и подписахме подготвените от тях документи, че излизаме от фирмите, и изпратихме Бисер Лазов да се срещне с Цветан Василев. След като се върна от Сърбия, го попитах: „Подписа ли Василев документите?“. Лазов ми отговори: „Не“.

"За мен това беше краят“, посочи Андреева.

Тя разказа как в края на юни адвокат Лазар Карадалиев се настанил в кабинета на Цветан Василев на 12 етаж, извикал ги и им казал, че той вече представлява банкера. Василев се свързал със счетоводството по видеоконференция и обяснил, че ще бъде структурирано ново счетоводство с друг ръководител.

„Аз не бях в тази структура. Достъпът на Бисер Лазов до сградата беше спрян. Аз успях да опазя документацията и за един месец да я предам на счетоводители по опис. През това време на няколко пъти беше спиран достъпът до сървъра със счетоводните бази и звънях на тел.112. Затова направих пълен архив на всички счетоводни бази, за да не се окаже, че счетоводният архив е изтрит. Счетоводителките поискаха да бъдат освободени, но това стана след като издадоха счетоводството. Данъчните започнаха ревизии. Казаха ми, че адвокат Карадалиев им казал, че документите на „Бромак“ са на 6 етаж и там всички са престъпници. Те се убедиха, че не е така, съдействахме им, предадох архива и си тръгнах през август. В следващите месеци бях подложена на тормоз – подслушваха ме в жилището ми, получавах телефонни заплахи, изрисуваха колата ми“, разказа Андреева.

Сагата КТБ: Пак ли схема на опраскване, от държавен орган?!*

Със съдебно решение № 664 от 22.04.2015, постановено по т.д. 7459/2014, VI-4 на Софийски градски съд е обявена несъстоятелността на "Ко...

Пред съда тя описа и как е представлявала формално „Хедж инвестмънт България“ и подписвала документи от името на фирмата. В началото на 2015 г. Андреева била сменена като представляваща „Хедж“ и дори дружеството завело дело срещу нея за увреждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com