Три пъти СЕМ не успя да избере директор на БНТ - засега Кошлуков остава

5466
Три пъти СЕМ не успя да избере директор на БНТ - засега Кошлуков остава
Снимка: БГНЕС

Три пъти Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура за генерален директор на Българската национална телевизия. При последното гласуване имаше два гласа за Сашо Диков, два за Венелин Петков и един за Емил Кошлуков, като са нужни поне три гласа "за", за да се стигне до избор на ръководител на БНТ. Докато бъде обявена нова процедура на гласуване, генерален директор остава настоящият - Емил Кошлуков. Мандатът му изтича официално на 10 юли.

Освен сегашният шеф на националната телевизия, в надпреварата участваха още Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

Венелин Петков ще буди "спящия великан БНТ" с пълна ревизия и връщане на журналистиката

"БНТ е спящ великан, който е крайно време да се събуди" - по този начин бившият директор на новините в bTV Венелин Петков откри концепц...

На първото заседание на петчленния състав на медийния регулатор имаше два гласа „въздържал се“ – на председателя Соня Момчилова и на Габриела Наплатанова. Симона Велева първо беше въздържала се, но след това предложи подкрепа за Ирина Величкова. Пролет Велкова подкрепи Венелин Петков, а Галина Георгиева даде гласа си за Емил Кошлуков.

Второто заседание на СЕМ, проведено един час по-късно, също не произведе избор. Там гласовете за Петков станаха 2, като 2 гласа имаше и за новото предложение на членовете - Сашо Диков (подкрепен от Велева и Момчилова). Емил Кошлуков получи 1 глас. Така се стигна до последното заседание, на което трябваше да се постигне консенсус.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Процедурата се прекратява при три провалени опита. 

Пролет Велкова от парламентарната квота в СЕМ (номинация на ДБ) критикува колегите си след края на процедурата: „Никак не се гордея с резултата от това гласуване на СЕМ“, каза тя, след като гласува три пъти за Венелин Петков. „Имаше един слух още от началото, че няма да се избере директор, за да остане Емил Кошлуков. Аз тогава не повярвах, не се знаеше дори кои ще са всички кандидати. Това ме навежда на един въпрос – доколко автономни са нашите гласове? Смущава ме също, че имаше искане от различни интелектуалци, журналисти, подписка, подписана от няколко хиляди души, с която се настояваше да не се допусне до процедурата Емил Кошлуков. Тогава ние се посъветвъхме с юристи и те ни казаха да не спираме Емил Кошлуков, защото вероятно той щеше да обжалва, да се завъхри юридическа спирала, която да навреди на бъдещото ръководство на БНТ. За 4-ма от членовете мога да твърдя, че бяхме склонни да обмислим варианта да не го допуснем. Основанията бяха, че не можехме да му гласуваме нужното доверие“.

"Не мисля, че СЕМ добива повече авторитет с тази невъзможност да избере измежду възможни кандидатури. Не правим добра услуга нито на СЕМ, нито на БНТ, нито на българската журналистика. Не мисля, че това решение е в обществен интерес", каза още Пролет Велкова. Тя изказа съчувствие към Габриела Наплатанова, която заяви, че иска да подкрепи Венелин Петков, но ще се въздържи, за да няма спекулации за пристрастие. Припомняме, че двамата работеха заедно в bTV.

Видни общественици сигнализираха СЕМ да не допуска Кошлуков до финала на конкурса за БНТ

Видни общественици изпратиха сигнал до Съвета за електронни медии (СЕМ), с който призоваха генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да...

Председателят на СЕМ Соня Момчилова контрира: "Г-жо Велкова, не сме тук да правим услуга на когото и да било, най-малко на себе си. Услуга дължим на българските зрители. Пилатовският подход да изберем някого, защото трябва да има избор, не го споделям".

Конкурсът за директор на БНТ

СЕМ допусна всички 8 кандидати до финалния етап на конкурса. На 27 юни регулаторът изслуша Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. Диков атакува остро СЕМ, че са допуснали Кошлуков до участие в изслушването въпреки призивите от страна на общественици и журналисти. По-късно изненадващият кандидат - юрисконсултът Величкова - представи концепция за трансформация на БНТ 3 и развитие на филмопроизводството.

Вчера бе изслушан настоящият генерален директор Емил Кошлуков, който няколко пъти отбягна въпроса дари БНТ ще понесе репутационна щета, ако той бъде преизбран. Журналистът представи концепция за технологично развитие, похвали се, че си съкратил заплатата и вдигнал възнагражденията на служителите, и каза, че рейтингите на телевизията се подобрили (но в сравнение с година по-рано, а не в сравнение с търговските медии).

По-късно Венелин Петков обеща "връщане на истинската журналистика" в националната телевизия, пълна ревизия на предишното управление, трансформация на БНТ 2 и БНТ 3, технологично развитие, както и анализ на всяка една от длъжностите в медията.

След управленски решения: Къде са културата и образованието в обществената БНТ?

С едно решение на УС (Управителния съвет) от края на март и три решения в края на април структурата на БНТ е променена. Няколко дирекци...

Концепциите си представиха още Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Кой избира генералния директор? 

Новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистът Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"). Наскоро в регулатора влезе и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председателят на СЕМ Соня Момчилова също е от квотата на президента. Петият член е избраната през 2019 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

Дебатът между членовете на СЕМ

Един от новите членове на СЕМ Габриела Наплатанова каза, че впечатленията ѝ са, че всички кандидати искат пълна финансова ревизия и проверка на договорите. „За мен най-подходящ за директор на БНТ би бил Венелин Петков. Той е професионалист с авторитет. Направи блестяща презентация и представи концепция как БНТ да се превърне в двигател на промяната в медийната среда, да се спре зависимостта от изпълнителната власт. Сигурна съм, че в БНТ ще може да гарантира плурализъм в обществената медия. Но аз съм длъжна да се въздържа за този избор, за да няма спекулации за това, че съм работила с г-н Петков в bTV. Ще се въздържа от избора и ще оставя на колегите да преценят кого да поставят на най-високото стъпало“, заяви Наплатанова на първото заседание. И на второто тя гласува с "въздържал се".

Кошлуков управлява БНТ - при кого и за какво отиват милиони за производство на български филми?

От близо 10 години Българската национална телевизия не може да се побере в бюджета си и трупа дългове. Последната засега, 2021-ва годин...

„Всеки избор на генерален директор е риск и отговорност. Ще дам своя кредит на доверие към сегашния генерален директор Емил Кошлуков“, заяви Галина Георгиева, която беше избрана от квотата на Народното събрание по време на управлението на ГЕРБ. Тя не оттегли гласовете си за настоящия ръководител и в следващите заседания.

Пролет Велкова, която също е нов член на СЕМ (от парламентарната квота), заяви, че е ценно да се отличат елементите, в които всички 8 кандидати са се срещнали за развитието на телевизията. Тя каза, че моделът на финансиране на БНТ е „порочен“ и не позволява на мениджмънта да планира ефективно. „Водена от тези очертали се проблеми, стигнах до решението, че измежду всички кандидати в най-голяма степен Венелин Петков би могъл най-добре да отговори на тези очаквания. Има доста смели цели, но не и неосъществими – БНТ да е двигател на медийната среда. Да е лидер в информацията и в производството на игрално и документално кино. Да привлече младите със съдържание, което се намира в телефона, а не в телевизора. Да създаде управленска структура, в която звената да комуникират помежду си, без да има дублиране на функции. Друга амбиция е да изгради силен новинарски екип, който не върви подир дневния ред на институциите, а да създава сам свой дневен ред. Да засили разследващата журналистика в новините. Мисля, че професионалната му биография дава основание да му се доверим. Не само заради това – а и въз основа на характера, който ни показа като мениджър в търговска телевизия. Той има аурата на независим и принципен човек, който не се навежда под политически влияния“, обяви Пролет Велкова.

Симона Велева – също нов член на СЕМ от парламентарната квота – заяви, че е "изключително важно да изберем при сегашното изслушване генерален директор". "Готова съм на диалог, за да се обединим около една кандидатура“, каза Симона Велева. Относно Кошлуков, тя счита, че не може да го подкрепи, защото оставането му на длъжност няма да промени БНТ в посока, в която „тя да бъде №1 с качествена журналистика, плурализъм и свобода на действие“. „Осъзнавам множеството скандали с БНТ, свързани с неговото име“, каза Велева.

За нея Венелин Петков е представил най-добрата концепция. „Смути ме разбирането му, че БНТ е компания и остави впечатление, че би привнесъл корпоративен характер в националната телевизия. Засега не бих го подкрепила, но съм готова на диалог“, обяви Велева. Тя първо гласува "въздържал се", но после направи предложение за избор на Ирина Величкова. На второто заседание пък гласува за Сашо Диков.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова каза, че всички кандидати са с опит и експертиза. За нея Диков е „терминаторът на българската медийна арена“, но е показал „свръхреваншизъм“. Според Момчилова – Ирина Величкова е показала отлично познаване на телевизията, но концепцията ѝ за „рестарт“ не я е задоволила. Думите на Сашо Йовков били „уморени“.

Кошлуков пред СЕМ: Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората

"Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората" - по този начин Емил Кошлуков отговори на въпроса дали БНТ ще понесе ...

„С г-н Кошлуков съм говорила много, знаете какво мисля за неговия професионализъм, за неговия спорен – както е наречен – публичен имидж. Но би следвало да отчетем това, което той предсави, а в СЕМ следим ежедневно всичко, което се случва в БНТ. Но аз няма да го подкрепя“, каза Момчилова.

Според нея Венелин Петков е привнесъл „корпоративен, мениджърски подход“, който е „леко чужд“. „Този спящ великан, както той нарече БНТ, се опасявам, че ако не се събуди подходящо, може да предизвика катаклизми, които не са по силите на г-н Петков. Не припознах Петков като мисионер за обществената мисия на БНТ, въпреки че много го харесвам и го уважавам“, каза Момчилова.

Тя определи Красимир Ангелов като човек с добра концепция, а при Матакиева видяла, че не може „да погледне проблемите отвътре“. Описа Светлана Божилова като „великолепен и смел експерт, говорещ експертно за проблемите пред цифровизацията, ценен за медийната среда специалист“. „Но няма да я подкрепя, защото и там няма достатъчно енергия“, отбеляза Момчилова.

„Никога не съм подкрепяла избирането на по-малкото зло. Мисля, че юнакът, който ще събуди спящия великан, не го видяхме през тези два дни. Живеем в сложно и драматично време, изисква се голяма отговорност от СЕМ“, каза председателят на регулатора. Тя се въздържа на първото заседание, а след това даде глас за Сашо Диков заедно със Симона Велева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com