Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат в управляващата коалиция

17556
Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат в управляващата коалиция
Снимка: iStock/Guliver

Минималната пенсия да се вдигне с 50 лева и да е 300 лева на месец от началото на следващата година. Паралелно с това да бъде направено преизчисление на доходите на между 600 000 и 2 млн. възрастни. Такъв сценарий за пенсиите ще обсъжда в следващите дни коалиционен съвет на управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти”, пише 24 часа.

Именно за такова преизчисление заговори след тристранката в понеделник и социалният министър Деница Сачева. Целта е освен да се вдигне минималната пенсия, за което настояват патриотите, да бъдат увеличени доходите поне на хората, които в момента получават до 300 лева на месец, описа единият от много вероятните сценарии най-авторитетният седмичник за хората от третата възраст “Клуб 100” в новия си брой.

Борисов: 50 лв. бонус за пенсионерите и през октомври (ВИДЕО)

Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълня...

При такова преизчисление с нов осигурителен доход тези пенсии ще станат по-големи от минималната. Постоянното увеличение на минималната пенсия с много по-голяма сума, отколкото останалите, обаче, нарушава справедливостта. Ако минималната пенсия стане 300 лева, прекалено голяма част от пенсионерите ще се окажат с изравнена с нея пенсия, въпреки че са внасяли много повече осигуровки от тези, които са заработили само за гарантирания от държавата размер. Този вариант ще се отрази на доходите на близо 600 хил. пенсионери.

370 062 възрастни българи получават между 250 и 300 лв. към септември 2020 г., показват данните на Националния осигурителен институт. В това число не влизат инвалидните пенсии. Още над 88 хил. души са с пенсии, изчислени под 250 лв., които в момента получават гарантираната от държавата минимална сума. Груби първоначални изчисления показвали, че при този сценарий разходите на НОИ ще се увеличат с около 110 млн. лв. на месец – пари, които и в момента правителството отпуска за извънредните по 50 лв. на всеки пенсионер. Този вариант е възможно да се случи и преди началото на следващата година и да замени бонусите за всички пенсионери, които правителството вече отпусна за август и септември и одобри за октомври.

Възможно е извънредното преизчисление на пенсиите да засегне и тези до 500 лв., предвижда пък втори сценарий. Толкова в момента е средната пенсия за осигурителен стаж и възраст. В полза на този вариант било, че ще върне по-голяма част от справедливостта в пенсионната система. Със сигурност обаче ще струва по-скъпо от първия. Третият вариант пък е всички пенсии да бъдат преизчислени.

Досега от Националния осигурителен институт направиха разчети какво би се случило, ако отпуснатите до 31 декември 2019 г. бъдат преизчислени през 2021 г. със средния осигурителен доход за 2019 г. от 986,52 лв. Експертите са използвали два варианта. При първия преизчисляването се извършва, считано от 1 януари, като след това не се прилага швейцарското правило. Вариант 2 включва преизчисляването да е от 1 октомври, като преди това парите се вдигнат по швейцарското правило, което по прогноза от април носи увеличение с 6,3%. От общо 2 083 600 пенсии за трудова дейност, отпуснати до края на 2019 г., преизчислени и при двата варианта ще бъдат 1 993 800. Ако промяната се направи от 1 януари, увеличение ще има за 82,7%, а ако е от 1 октомври – за 76,9 на сто. Средната пенсия при първия вариант стига 583,45 лв. При втория увеличението е 39%, или тя ще достигне 591,91 лв.

Над 700 000 са пенсионерите, живеещи с под 300 лева месечно у нас

704 000 са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец. Това показва анализ на Института за пазарна политика, цитиран от 24...

Оценките показват, че между 496,9 и 612,8 хил. пенсионери, чиито пенсии са отпуснати до 31 декември 2019 г., няма да получат никакво увеличение от преизчисляването. Дори и при използване на много актуален средномесечен осигурителен доход, между 263 и 278,2 хил. пенсионери ще продължат да получават минимални пенсии, а между 38,9 и 49,6 хил. с таван на пенсиите няма да получат никакво увеличение. Отделно 89,7 хил. пенсионери получават пенсия за трудова дейност, за която не се изчислява индивидуален коефициент. А други около 61,7 хил. пенсии изобщо не подлежат на преизчисляване, защото не са пенсии за трудова дейност.

При вариант №1 преизчисляването ще струва на месец 316 млн. лева. На 271 млн. лева месечно пък ще възлезе вариант № 2. Третата възможност, която се обсъжда, е бонусите по 50 лв. да продължат да се дават на всички пенсионери и през ноември и декември. Това е по-евтиният вариант, който ще струва общо около 210 млн. лв. за двата месеца. Възможно е обаче тези бонуси да продължат и през следващите студени месеци – януари, февруари и март. Кой от тях ще бъде избран, зависи от разчетите на финансовото министерство за възможностите в бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com