X
 
 

Удължиха срока за лов на дива свиня

1971 1
Удължиха срока за лов на дива свиня
Снимка: Pixabay
Срокът за групов лов на дива свиня се удължава до 16.02.2020 г., съобщиха от министерството на земеделието. Решението е на база становища на Център за оценка на риска по хранителната верига(ЦОРХВ) и Българска агенция по безопасност на храните(БАБХ), в които се подчертава, че достигнатият отстрел на дива свиня до момента е недостатъчен. Според експертите удължаването ще спомогне за максимално намаляване на броя на дивите свине, а оттам и за намаляване на риска от разпространение на заболяването Африканска чума по свинете.

Към 20 януари 2020 г. отчетеното ползване на дива свиня възлиза общо на 35 867 броя, което е 44,19 % от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ, е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 броя свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на АЧС.

Откриха африканска чума при дива свиня в Девня

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е...

Според мотивите на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 г., когато изтича досегашният срок за ловуване, няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

Съгласно издадена заповед се засилва контролът и отговорното спазване на законовите разпоредби при извършване на лов, като излетите ще се провеждат само в присъствието на служители от териториалните поделения на държавните предприятия или от регионалните дирекции по горите.

Ловът ще се извършва по утвърдени от директорите на ДГС и ДЛС графици само в ловни райони, в които запасите на дива свиня не са намалени с достатъчния брой при реализирания досега отстрел. При издаването на разрешителните ще се взима предвид и смъртността на диви свине от АЧС в съответния регион.

Actualno.com

Етикети:

  • Koкo 1 Koкo преди 1 месец Профил на трол?
    За това ли караКачанското Праси ДС-Ванче се е снишил и ни мърка, ни хърка, че дори и ракията е спрял за да не го бастисат с некое контролирано менте "Hoвичoк"?!