Уникална снимка е запечатала личности с важна роля в историята на страната ни

9484
Уникална снимка е запечатала личности с важна роля в историята на страната ни
Снимка: Министерство на отбраната на РФ

Уникална снимка е запечатала личности с важна роля в историята на страната ни преди 75 години. Тя е сред публикувани на 9 февруари 2020г. в електронното издание на в. "Комсомольская правда" архивни материали по линия на фотодокументалния проект, озаглавен - "Пълководци на победата: Освободители на Европа" на Министерство на отбраната на Руската Федерация, посветени на 75 годишнината от Победата над хитлеристка Германия през Втората световна война.

На фотографията от пролетта на 1945 година са заснети министър-председателят Кимон Георгиев (в центъра с мека шапка и в цивилни дрехи) , заместник-председателят на Светия синод, българският Екзарх и митрополит Софийски- Стефан Първи Български (в центъра на снимката), активно участвал в спасяването на българските евреи, както и съветските генерали Сергей Бирюзов (по-късно маршал и началник на Генералния щаб на Съветската армия) - в центъра вдясно и Афанасий Белобородов (по-късно армейски генерал в Съветската армия) офицерът отдясно. Те са заснети по време на посещение в Рилския манастир.

Целта на заснетото посещение е разглеждане на най-големият мъжки манастир на Българската православна църква - Рилския манастир, основан през Х век, когото съдбата е съхранила през вековете до наши дни.

Екзарх Стефан I - спасителят на българските евреи

„Ще дойде ден, когато всеки ще се убеди, че: ”не в силата е Бог, а в правдата!” Мисля, че за мене беше нужно да видя ...

Както е известно поради откритото си несъгласие с политиката на установилия се в страната след 9 септември 1944 година тоталитарен режим към Българската православна църква и неговото отношение към религията, на 6 септември 1948 г. Екзарх Стефан Първи Български е принуден да подаде оставка като български екзарх. По-късно е интерниран в село Баня, Карловско.

Що се отнася до съветския генерал Сергей Бирюзов, той е заместник-председател (и фактически председател,поради постоянното отсъствие на титуляра маршал Толбухин) на Съюзната контролна комисия,включваща и представители на САЩ и Великобритания. Поради доминирането на съветското участие в комисията, в определени моменти тя оказва влияние върху вътрешнополитическото развитие в България.

На уникалната снимка попада експертът по медийно право адвокат Цветан Цветанов. Преди дни медиите публикуваха негова получила голяма популярност по-рано снимка на открит от него интересен пирамидален по форма природен обект край Кочериново, в Рила планина.Адвокатът в пряко предаване на bTV най-после разкри местонахождението му.

Припомняме, че адв. Цветанов откри и ретровидеозапис с маршируващи албански девойки във военна униформа. в световната мрежа YouTube. Видеото показа, че българската маршова песен „Тих бял Дунав“ е била сред любимите на албанския комунистически лидер Енвер Ходжа. Софийският адвокат е известен и с научнофантастични разкази, предвидили събития в настоящето. Преди няколко години световноизвестният, вече покойник астрофизик Стивън Хокинг заяви, че енергията на миниатюрни черни дупки може да се използва за пътуване със скорости, близки до тази на светлината. Същата идея се появява 30 години по-рано в разказа на българина Цветан Цветанов “Колапсът", публикуван във вестник "Народна младеж" през далечната 1987 г. За този и други разкази и свои прозрения, публикувани през годините адвокат Цветанов е определян от редица наши и чуждестранни медии като своеобразен визионер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com