"Уникална" зала и икономични крушки - гордостта на председателството ни

5049
"Уникална" зала и икономични крушки - гордостта на председателството ни
Снимка: Actualno.com

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов разведоха днес (18 декември) журналисти из ремонтираните зали на НДК. В тях ще се провеждат събитията и срещите от календара на българското европредседателство, което започва на 11 януари.

Ремонтът беше съпътстван с всякакви скандали и макар първоначалната сума за проектиране и изпълнение на проекта да беше 17 млн. лв., впоследствие разходите надхвърлиха 40 млн. лв. Строителните дейности по НДК възлизат на 24 млн. лв., отделно са вложени 4,5 млн. лв. в техника и 12 млн. лв. в сигурност.

По време на днешната "разходка" с журналисти от думите на двамата министри стана ясно, че най-голямата гордост на председателството ни ще е Зала 3 на НДК, която "няма аналог в Европа от гледна точка на конгресния туризъм". Според Банов, тя е оборудвана с изключително скъпа техника, като са взети всички мерки от гледна точка на логистика и сигурност - като това било изключително важно, защото в нея ще се вземат най-важните решения за цяла Европа.

Велков: Системата за сигурност на европредседателството не е на ниво

По мое лично убеждение, системата за сигурност на европейското председателство, не само на НДК, не е отговаря на съвременните предизвик...

На медиите бяха показани и залите за пресконференции. "Всички пана и мозайки в НДК са реставрирани, а самият Дворец ще бъде най-красивата сграда, в която ще се провежда европредседателство", похвали се още министърът.

Той поясни, че на две места са се появили течове и увери, че те вече са отстранени. "Тази сграда по принцип би трябвало да се затвори и да се отвори, когато е готов ремонтът. С оглед на спецификата на НДК, тук дейностите не са спирали. Така че в условия на такъв глобален ремонт и на пълно протичане на всички дейности, е възможно някъде нещо да не бъде дооправено", каза Банов.

Возим гостите за Председателството в чисто нови коли, Макрон и Меркел - в специални

40 леки коли ще возят министрите и еврокомисарите, а с 40 микробуса ще пътуват делегациите по време на предстоящото председателството н...

От думите му стана ясно и че управляващите се гордеят с това, че всички крушки в НДК са заменени с енергоспестяващи, като при обиколката днес във всяка една зала те "грейваха", след появата на репортерите, за да се покаже, че наистина светят.

Министър Лиляна Павлова заяви, че първата и голяма официална среща ще се проведе в НДК на 11 и 12 януари. Стана ясно още, че по празниците в НДК ще има много работа. Тогава дворецът ще бъде основно почистен за началото на европредседателството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...