X
 
 

Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент

4454 2
Юрист: Инструкцията на ДАНС за децата е опасен прецедент
Снимка: БГНЕС
Съвместната инструкция на ДАНС и МОН, позволяваща пълен и постоянен достъп до информационните фондове в образователното министерство, е абсурдна и юридически неизпипана. Това коментира Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни, по повод проекта на инструкция на агенцията и министерството за достъп на ДАНС до информация за всички ученици и студенти у нас. Според нея единственият правилен ход в случая е да се изпрати становище срещу замисления документ, пише Сега.

Както стана ясно ДАНС иска безпрецедентен 24-часов достъп, 7 дни в седмицата, до информационните фондове на Министерството на образованието, в които се съдържат данни за всички деца в предучилищна група, както и за всички ученици и студенти в България. Мотивите към инструкцията са лаконични - от тях се разбира само, че достъпът се иска за "справочна дейност". Нито МОН, нито ДАНС коментираха проекта, въпреки че той събра доста негативни реакции, включително и на strategy.bg, където е публикуван за обществено обсъждане.

Цветлин Йовчев: Спешно ни трябва държавна организация за киберсигурност

Пробивът в системата на НАП не е за подценяване и е необходимо спешно да бъде създадена държавна организация, занимаваща се с въпросите...

"Този документ е абсурден. Самият текст отваря врата за много интерпретации, освен това е юридически неизпипан“, коментира Давидова, оприличавайки инструкцията с това всеки гражданин на определена дата от месеца да рецитира публично данните от паспорта си. По думите й една от основните цели на защитата на личните данни е да няма абонаментен и перманентен достъп до бази данни, събрани с друга цел. Такъв достъп не е предвиден нито в еврорегламента за защита на личните данни, нито в последващата я декларация, коментира тя.

Юристът изрази опасения, че ако проектът мине в този си вид, това ще създаде опасен прецедент. Защо тогава "ДАНС да не поиска подобен перманентен достъп и до банковата информация например“, попита Давидова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Правописна справка и практики в другистрани 1 Правописна справка и практики в другистрани преди 5 месеца Профил на трол?
    Например Students with Disabilities: Three Brief Essays, Differences in Definition of Terms, Comparing Federal Laws IDEA and Section 504 and Specific Criteria in Identifying and Labeling Health Impairments and Disorders от Съединените Щати ни показваче и в страните в запад с по високо развитие на култура и стандарт на живот се подреждат такива социални групи под наблюдение с целта подобряване на и виж още ›› нтелектуалното им развинтие и така изграждането , сформиране на пълно ценен потенциал . TAGS: хигиена , ISBN , програмиране , Дарвин
  • багерист 1.1 багерист преди 5 месеца Профил на трол?
    Прав си,но у нас идеята за контрол върху тези социални групи е тотално извратена, поради активното милиционерско участие в управлението на страната.
    : 0 !
Последно в Актуално