Увеличените от 1 юли пенсии идват без забавяне, ето кога започва изплащането

12906
Увеличените от 1 юли пенсии идват без забавяне, ето кога започва изплащането
Снимка: iStock/Guliver

Увеличените от 1 юли пенсии ще се изплащат от 7 юли според стандартния график за месеца. Това обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов по време на информационен ден, посветен на промените в пенсионното законодателство през 2022 г.

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юли т.г. започва на 7 юли (четвъртък) и ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2022 г.

От 1 юли е в ход изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през май 2022 г. Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 890 души.

Асен Василев: Бюджетът се прие, той е трудно изпълним, но изпълним

"Бюджетът се прие. В тази тежка политическа обстановка парламентът прояви необходимата доза отговорност. Бюджетът е трудно изпълним, но...

Припомняме, че в края на юни парламентът одобри окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Увеличението на пенсиите ще бъде на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година. Минималната пенсия става 467 лв., като в нея влиза и ковид-добавката в размер на 60 лева. Социалната пенсия се вдига от 170 лв. на 247 лв.

Увеличението на пенсиите ще бъде на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година. Минималната пенсия става 467 лв., като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Социалната пенсия се вдига от 170 лв. на 247 лв.
Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (ковид добавки) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.Увеличението на пенсиите ще бъде на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври тази година. Минималната пенсия става 467 лв., като в нея влиза и ковид добавката в размер на 60 лева. Социалната пенсия се вдига от 170 лв. на 247 лв.

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10 на сто. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (ковид-добавки) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

Подробности за увеличението на пенсиите - четете тук.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...