В БАБХ проспали 7 предупреждения за салмонела?

4322
В БАБХ проспали 7 предупреждения за салмонела?
Снимка: Thinkstock

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар. Припомняме, че Actualno.com алармира затова още в петък, като цитира изказване на д-р Иванов пред телевизиите. Факт е обаче, че около 500 т. месо с бактерията не са иззети от магазинната мрежа. Те обаче не са опасни за потребителите, ако са обработени термично при спазване на хигиена. Ето какво казват д-р Иванов и министър Десислава Танева.

„От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината. В събота проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“, обясни той.

Малко над 20% от заразеното със салмонела пилешко месо са иззети, другото явно е изядено

109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са иззети от властите - останалите не са, като били безопасни, защото са минали обработ...

По-миналата седмица в София имаше 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение, посочи още д-р Иванов и добави:

„Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела“.

Според него в случая трябва да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

Припомняме обаче,че в петък министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, че 109 тона от общо 544 тона пилешко със салмонела са иззети от властите - останалите не са, като били безопасни, защото са минали обработка или не са въобще реализирани на българския пазар. Танева поясни, че по действащата нормативна база, когато се отнася за храна за директна консумация, веднага щом се получи нотификацията, се уведомяват потребителите и като пример посочи неотдавнашния случай със заразена румънска скумрия. Когато обаче продукцията не е за директна консумация, като в случая със салмонеленото охладено пилешко месо от Полша, което се консумира след термична преработка, не се информират потребителите.За въпросното пилешко месо са получени не 16, а 17 сигнала, посочи Танева и подчерта, че тъй като месото не било за директна консумация, а за преработка – не били уведомени публично потребителите, иначе БАБХ, щели да предупредят.

Експерт критикува БАБХ заради бавна реакция за салмонелата в пилешкото

Контролният орган на БАБХ няма нито един открит случай на салмонела, а всичко се случва, ако други страни ни предупредят. Това каза пре...

За африканската чума по свинете, която мина през България през лятото, д-р Сергей Иванов коментира:

„При масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Съветвам хората, които са консервирали тогава месото, много внимателно да подхождат към консумацията му“.

По думите му термичната обработка на храните и хигиената са начинът да се избегнат зарази от месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com