В питейната вода на Хасково е установен уран над нормата

5181
В питейната вода на Хасково е установен уран над нормата
Снимка: БГНЕС

В питейната вода на Хасково са установени несъответствия в качеството по химичен показател „уран" и „алфа активност" в някои тръбни кладенци. Запечатани са четири от деветте кладенеца, от които града получава вода. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите.

"Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" към МОСВ е информирала РЗИ - Хасково за установено несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран" и „алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково съгласно въведените през 2015 година по-строги стойности на химични и радиологични показатели в питейните води", гласи съобщението.

По-малко автобуси от Турция пристигат в Хасково

В Хасково пристигат автобуси от Турция, но те са много по-малко на брой от това, което беше през седмицата. Вчера през деня са премина...

От страна на РЗИ незабавно е наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Пробите са изследвани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

С цел превенция на общественото здраве със заповеди на директора на РЗИ-Хасково от 07.04. и 11.04. съобразно резултатите от направените химически анализи и предварителните резултати от последните проби вода, е разпоредено на ВиК дружеството да бъдат спрени всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода. РЗИ изисква и осигуряването на техническа възможност за довеждане на вода от съседни зони на водоснабдяване с качества, отговарящи на нормативните изисквания. На 11.04. управителят на ВиК - Хасково информира директора на Регионалната здравна инспекция, че предписанията са изпълнени и рискове за здравето на хората не съществуват.

От РЗИ - Хасково са взети нови проби за анализ, които да установят ефективността на предприетите мерки. Целта е да се предотвратят евентуални здравни рискове за хората при продължителна употреба на вода с отклонения по химични показатели.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки.

Жандармерия в ромската махала в Хасково срещу търговията с гласове

Жандармерия обсади ромската махала "Република" в Хасково, научи Actualno.com от свои източници, като информацията беше потвърдена пред ...

Очаква се утре, 12 април, Министерство на здравеопазването да даде детайлна информация по случая, става още ясно от съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com