Валери Симеонов свърза вдигането на раждаемостта със стабилността на правителството

6146
Валери Симеонов свърза вдигането на раждаемостта със стабилността на правителството
Снимка: БГНЕС

Негативната тенденция с раждаемостта започва от 1981 година. На десетилетие има около 2,1-2,3% спад в прираста на населението. Така че не ми твърдете, че по време на социализма се увеличавало населението, а сега, при управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" почнал срив. Така вицепремиерът Валери Симеонов, който е отговорен и за демографската политика на страната, отговори на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков на днешния парламентарен контрол за политиката по отношение раждаемостта в страната. Червеният депутат цитира данни как между 2015 и 2016 година има над 9 000 по-малко родени деца.

Валери Симеонов уточни, че раждаемостта е много свързана и с обществените нагласи по въпроса, като добави, че за тази цел е нужна политическа стабилност и иронично благодари на Гьоков, че ще гласува против готвения вот на недоверие.

Рекордно ниска раждаемост през 2017 г.

Рекордно ниска раждаемост е отчетена за изминалата 2017 година. Едва 57 175 бебета са се родили през последните 12 месеца в страната. Т...

Симеонов оспори и цитирани от Гьоков данни, посочвайки, че има известни разминавания и непълноти – например чак през април ще има данни за 2017 година. Вицепремиерът каза, че НСИ и ГРАО броят различно заради различна методологии. Затова той цитира данни за дадената еднократна помощ за раждане на деца, показващи отпуснати пари за родени 60 759 деца от началото на 2017 година до края на ноември, 2017 година. Гьоков пък опонира, че не може да има три различни статистически източника – оправете го най-сетне, добави той.

Към 30.11.2017 има 11 268 бременни жени са подпомогнати с еднократна помощ, като парите, които дала държавата, са над 1 млн. лева. Отпуснатата еднократна помощ за родено дете през първите 11 месеца на миналата година е в размер на 23,7 млн. лева, като се дават 250 лева за първо дете, 600 лева за второ дете, 300 лева за трето дете. Дадени са и 1,4 млн. лева помощ на студентки, които са забременяли по време на следване.

Сименов наблегна и на това, че в България се раждали все повече деца с увреждания, което показвала статистиката на отпуснатата помощ. От думите на лидера на НФСБ стана ясно, че държавата се съредоточава в увеличението на средствата за различните видове раждаемост.

Валери Симеонов беше запитан и какви мерки взема държавата срещу феномена "деца раждат деца", като въпросът беше на друг депутат от БСП - Теодора Халачева. Тя изрази недоволство от липсата на конкретика в отговорите на лидера на НФСБ и посочи, че има няколко населени места в България с "пазари за булки" - например Бачково, Могилино, където буквално се продават непълнолетни момичета. Симеонов не отговори дали държавата вече знае за тези места, но каза, че приема информацията присърце, защото отговаряла на целите на "Обединени патриоти".

2016 г.: Раждаемостта с кризисно дъно, а 30 570 българи са емигрирали

Броят на родените деца за миналата година е отбелязал печален рекорд - бебетата са толкова, колкото са били през кризисната 1997 г. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com