Ваньо Минков остава в ареста

16129
Ваньо Минков остава в ареста

До приключване на производството по екстрадиция в САЩ, Варненският окръжен съд (ВОС) взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на българския гражданин Ваньо Минков, разследван в САЩ за измами и банкови престъпления, съобщиха от съда.

САЩ иска предаването на 31-годишния варненец, за да осъществят спрямо него наказателно преследване за няколко престъпления - "заговор за извършване и подпомагане на измама по телеграфен път, за заговор за кражба на идентичност(кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път".

Варненецът беше задържан временно под стража за 60 дни, а този срок е изтекъл във вечерните часове на 4 август. Прокуратурата е определила 72 часа задържане, но за да бъде осигурено присъствието на Минков на производството по екстрадицията е необходимо определянето на постоянна мярка за неотклонение, което е в правомощията на съда.

Днес във ВОС са получени официални документи от САЩ: Нота № 183 на Посолството на САЩ и придружаващи нотата документи: Нотариално заверен Обвинителен акт от 9 април тази година от разширен състав на федерални съдебни заседатели, в който се посочват няколко престъпления, наказуеми с "лишаване от свобода" от 10 до 30 години. Посочените престъпления - заговор за измама на Правителството на САЩ в нарушение на посочен член на Федералния кодекс, заговор за извършване кражба на чужда идентичност(кражба на лични данни и банкова информация), заговор за извършване на престъпления срещу САЩ чрез измама по компютърен път, са посочени в Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от нашата страна през май 2009 година.

Сред придружаващите документи са още валидно искане за екстрадицията на българина, клетвени показания на помощник федерален прокурор за северен район на Ню Джърси при Федералното Министерство на правосъдието на САЩ, клетвени показания и на специален агент на САЩ в подкрепа на молбата за екстрадицията и други документи. Всички те днес бяха предявени на Ваньо Минков, пише БГНЕС.

От всички цитирани писмени документи за ВОС е безусловно, че престъпленията, за които се иска предаването на българина в САЩ са описани в Договора за екстрадиция между двете държави. Престъпната дейност се е развивала във виртуалното пространство, като в изпратените от САЩ документи се посочени множество начини за извършването й. Съдът намира, че ако е с по-лека мярка за неотклонение, Минков може да се опита да заличи свои действия във виртуалното пространство.

Съдът не сподели аргументите на защитата му, че мъжът е с чисто съдебно минало и няма опасност да се укрие. Наказанията, предвидени за този род престъпна дейност се наказват тежко в САЩ - със затвор до 30 години и това може да мотивира Минков да се опита да избегне наказателното преследване. С тези аргументи ВОС определи, че до приключване на производството по екстрадицията, което ще бъде насрочено през следващите 7 дни, Ваньо Минков ще остане постоянно в ареста.

Ако обжалва определението на ВОС за постоянния арест, Минков ще се яви пред Варненския апелативен съд на 13 август 2013 година от 10:00 часа.

Ваньо Минков - втори случай "Гергана Червенкова"?

За 14:00 часа днес Варненският окръжен съд (ВОС) е насрочил заседание за разглеждане искането за екстрадиция на Ваньо Минков, съобщих...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com