Вариант за нова бойна машина за армията ни: модерните оръжия на Rafael (СНИМКИ И ВИДЕО)

29027
Вариант за нова бойна машина за армията ни: модерните оръжия на Rafael (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: Rafael Advanced Defense Systems

Технологиите и иновациите играят основна роля в съвременните военни конфликти. Армиите вече са високотехнологични и функционират повече като Google, Microsoft и Amazon (чиито разработки често купуват или подобряват), отколкото като военните формирования от преди 2-3 века. Войните вече се печелят не с храбри и многобройни армии, а с модерни оръжия. Отбраната срещу агресивни противници също се гарантира с такива.

Военната индустрия разработва умни оръжейни системи, които използват изкуствен интелект и следят и анализират поведението на врага. Все по-често говорим за киберзаплахи, безпилотни дронове, а вече сме свикнали с дистанционно управляваните крилати, балистични, та дори и хиперзвукови ракети.

На фона на несигурните геополитически реалности, България най-после започна дълго отлаганото превъоръжаване на армията си. След като си поръчахме американски изтребители F-16, дойде време да помислим за пехотата. Планът е да се купят 150 бронирани машини за 1.46 млрд. лв. – 90 бойни и 60 спомагателни в близките няколко месеца.

Потенциалните доставчици са 4 чуждестранни компании, от които ще бъдат избрани две, чиято военна техника ще бъде тествана, за да бъде определен победителят. Сред кандидатите е и американският оръжеен гигант General Dynamics, който си партнира с израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems. Двете компании смятат, че могат да отговорят на всички изисквания в обществената поръчка за бойните машини.

Оръжейни системи от последно поколение

Израелско-американското дуо ни предлага леки и по-тежки бронирани машини, оборудвани с бойни куполи и ракетни системи от последно поколение. Въоръжението им е от 30-милиметрови оръдия Samson и 7.62-милиметрова картечница, както и "умни" противотанкови ракети Spike, известни като "убиец на танкове".

Снабдени с такива ракети, дори по-леките бойни машини (военните джипове) могат да унищожават вражески танкове (или бункери) от няколко километра разстояние, без да имат визуален контакт с тях. Благодарение на електрооптичното си насочване, ракетите Spike са толкова модерни, че могат да променят посоката и целта си в движение, така че да поразят най-приоритетната вражеска цел.

Те са снабдени с двойна бойна глава, която им позволява да проникват в сгради или бронирани машини (пробиват 20 см подсилен бетон) и едва тогава да се активира (т.е. взриви) основната им бойна глава. Ракетите са супер прецизни - поразяват цели с точност до 1 метър.

Spike имат различни разновидности, в зависимост от размера и далекобойността си – от малки ракети, които се носят ръчно или се монтират върху джипове до крилати ракети, разположени на хеликоптери и кораби, които летят на десетки километри. Caмитe paĸeти обаче нe ca чacт oт тъpгa, a щe тpябвa дa бъдaт пopъчвaни дoпълнитeлнo.

Куполите са напълно автоматични, за да се избегне всякакъв риск за евентуалния им оператор, който вместо в тях, стои зад дебелата броня на бойната машина и ги управлява дистанционно. Освен по-сигурен, автоматичният купол е много по-лек, маневрен и лесен за управление от класическия, в който стои човек.

Компанията разполага и с една от най-добрите интегрирани информационни системи, наречена BNET, която осигурява връзка и видимост на всеки от участниците във военната операция и гарантира успешно поразяване на вражеските цели.

Индустриално сътрудничество

Израелската корпорация, която стои зад световноизвестната ПВО система "Железен купол", е готова да инвестира в България, да си сътрудничи с наши компании в изграждането на производствени мощности у нас. В тях ще се монтират и настройват ракетни установки, артилерийско и стрелково въоръжение в куполи на бойни машини. Местните партньори са държавната "Терем", както и частните "Оптикоелектрон" и "Санел".

"Производствената част е въпрос на трансфер на производствени способности. Не е просто вземане, прехвърляне и инсталиране в България. Това е строеж на сгради, обучение на техници и инженери и превръщането им в партньори", каза пред журналисти о.з. бригаден генерал Майкъл Лъри, който отговаря за наземните технологии на Rafael.

Ракети и бойни куполи могат да се произвеждат през втората година от индустриалното сътрудничество у нас, тъй като първите 12 месеца са нужни за изграждане на инфраструктурата и обучение на необходимия персонал в България.

Сделката е дългосрочна – оръжейната система ще може да се използва поне 20 години, като в договора е включена и поддръжката. "По-голямата част от поддръжката ще се извършва в България от местна компания, само определени елементи ще е нужно да се изпращат до Израел", обясни пред Actualno.com ген. Лъри.

Rafael вече има заводи и партньори в 25 държави по цял свят, а в Европа те са във Великобритания, Испания, Германия, Чехия и Румъния. Компанията гледа на ЕС, част от който е и България, като важен потенциален пазар за продукцията ѝ.

"Целта ни е дългосрочно стратегическо партньорство и индустриално сътрудничество с местни компании, тъй като процесът е дълъг и обикновено е свързан с повече от един проект, продукт или сделка. Започваме да работим в някоя държава с идеята да останем за дълго.

Ако оръжейните системи имат нужда от допълнителна модернизация в бъдеще, това също ще е част от индустриалното сътрудничество", обясни о.з. ген. Йоав Хар-Евен, който е президент на военната корпорация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com