ВАС отмени решение на КЗД по подадена до нея жалба за хомофобски заплахи и обиди

3020
ВАС отмени решение на КЗД по подадена до нея жалба за хомофобски заплахи и обиди
Снимка: iStock/Guliver

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), с което тя отказва да упражни правомощията си по подадена до нея жалба за хомофобски заплахи и обиди, изказани чрез „Фейсбук“ по повод изложбата „Балканска Гордост # Balkan Pride” в Пловдив през 2019 г. Със свое определение съдът връща на КЗД преписката и я задължава да продължи работа по жалбата на фондация GLAS и активиста Радослав Стоянов.

Комисията бе сезирана през април 2019 г. след като двама потребители във „Фейсбук“ публикуваха в отворена група в социалната мрежа призиви за съвети и помощ да бъде осуетено провеждането на изложбата, поради това, че показва кадри от гей прайдове и се организира от ЛГБТИ организация. КЗД прекрати производството, позовавайки се на писмо от МВР, съгласно което не можело да се установи самоличността на собствениците на „Фейсбук“ профилите. До този извод МВР достигнали само въз основа на това, че хомофобските реплики са отправени чрез „Фейсбук“, чийто собственик е компания извън пределите на България и нямало как да се набавят трафични данни за собствениците на профилите. По преписката обаче реално не е направена никаква проверка дали лица с такива имена живеят в посочените във „Фейсбук“ профилите населени места. Прекратяването бе потвърдено от първоинстанционния Административен съд София-град. Със своето определение обаче ВАС намира, че КЗД не е упражнила правомощията си да изиска от органите на МВР да предприемат конкретни действия, а безкритично е приела отговора им. През последните години обаче зачестиха случаите, в които органите на МВР установяват точно лица, автори на постове в социалните мрежи, като например организатори на протести или лица заснели правонарушения от полицаи, които биват призовавани в рамките на административни производства без да се събират трафични данни от чуждестранни компании.

Звезда от сериала "Империя" пак отива на съд заради лъжа за хомофобия и расизъм

Скандалният американски актьор Джуси Смолет, който стана известен заради фалшиво твърдение, че е нападнат от расистки и хомофобски подб...

Предстои КЗД да възобнови действията по преписката.

Междувременно по повод 17 май, международният ден срещу хомофобията и трансфобията, Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува свое ново изследване на положението на хомосексуалните, транс и интерсекс хората в държавите, членки на ЕС, съгласно което над половината от хората, числящи се към тези групи в България, крият тази своя идентичност от околните, близо 30 процента са се чувствали дискриминирани на работното място, а близо 40 процента заявяват, че когато са ставали жертва на тормоз или насилие заради идентичността си, не са съобщавали на полицията от страх, че самите служители на реда ще проявят дискриминационно отношение.

„Фондация GLAS от години работи по проблемите на ЛГБТИ хората в България и много често средство, чрез което говорим за проблема, са изкуството и документалистиката“, заяви Симеон Василев, председател на GLAS. „За нас беше шокиращо да видим призиви една организирана от нас фотографска изложба, в която няма нищо обидно или вредно за другиго, да бъде провалена, ако трябва и с насилие. Такива неща не се ежедневие за хетеросексуалните хора. Затова ние работим да сложим край на тази несправедливост“, заяви още той.

„На хартия и в официални позиции, в Брюксел, Страсбург или Ню Йорк, българските власти са най-грижещите се и спазващи правата на човека“, заяви ЛГБТИ активистът и правозащитник Радослав Стоянов. „Ето обаче каква защита получават на практика ЛГБТИ хората в България. Българските институции се възползват от всяка възможност да не полагат усилия в защита на някои от най-уязвимите групи в България. Това трябва да се промени и е добра новина, че съдът съзря и призна институционалния формализъм“, заяви още Стоянов.

Авторът на "Тетрадката" бе обвинен в хомофобия и расизъм

Авторът на известния бестселър „Тетрадката“ Никълъс Спаркс е обвинен в хомофобия и расизъм от бивш директор на училище в Се...

Фондация GLAS приветства решението на съда и призовава КЗД да полага повече усилия за установяване на извършителите на хомофобски тормоз.

Цялото решение на съда можете да прочетете тук: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/ff3961b095df9ff9c2258537004b0f2a?OpenDocument&fbclid=IwAR2EqqdDKIJK2Sefvrha7Tgd4Rxdwk4T7LXESQvaY7eyjvHT-4M_fIvPa3I

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com