ВАС: Планът за "Пирин" трябва да мине екооценка

2042
ВАС: Планът за "Пирин" трябва да мине екооценка
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра на околната среда и водите, в което се казва, че не трябва да се прави екологична оценка към новия план за управление на Национален парк "Пирин".

Припомняме, че през март 2017 г. екоминистърът Нено Димов реши актуализацията на плана за управление на Национален парк "Пирин" да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Тези промени, според еколози, предвиждат 12,5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк.

Стотици се събраха пред НДК в защита на Пирин (Видео)

Стотици хора се събраха на пореден протест в защита на Национален парк Пирин в столицата. Този път сборният пункт бе НДК, където днес и...

"Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част, планът за управление трябва да се подлага на екологична оценка. Опитите за заобикаляне на закона водят до подобни решения на съда", пишат те в съобщение до медиите.

В него се припомня, че министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин.

Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Димов: Собственикът на "Юлен" е юридическо лице, което си плаща данъците

"Тази политическа активност ще продължи до изброите. Това си една политическа кампания. Както се съобразихме в Трън и Генерал Тошево, т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com