Васил Божков посочи кой е наредил "разграбването" на колекцията му (ВИДЕО)

19127
Васил Божков посочи кой е наредил "разграбването" на колекцията му (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков посочи във видео в социалната мрежа Фейсбук кой е поръчителят на "разграбването" на археологическата му колекция.

"Унищожаването на световно културно-историческо наследство е престъпление. Гешев изпълнява поръчка на Пеевски. Иван Мирински е посредникът. България отново е губеща. Останалото - във филма", пише бизнесменът и споделя видео от "Свободна Европа".

Ананиев след отменените запори на Божков: Хората в НАП не са некадърни

„Нито са некадърни хората, които работят в териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП), нито материалите, ...

Припомняме, че наскоро държавното обвинение обяви, че иззетата колекция на Васил Божков може да бъде национализирана. Към момента 6778 културни ценности вече не са в притежание на бизнесмена.

Васил Божков, който се укрива в Дубай, е подал заявление за регистрация на цялата си антична колекция още през 2010 г. Оттогава обаче нито един експерт не се е появил, за да огледа и опише предметите. Това твърди пред "Свободна Европа" уредникът на частния музей на Божков Ружа Попова. Според нея прокуратурата умишлено е завишила броя на намерените ценности като е описвала поотделно вещи от един род или една и съща, но счупена на части.

Изземванeто на колекцията на Божков от сградата на частния му музей на ул. "Московска" в столицата започна през януари, след като му бяха повигнати обвинения. Още тогава бизнесменът, който си направи профили в социалните мрежи, обяви, че се разграбва културно-историческо наследство. От прокуратурата отговориха, че антиките са съхранявани в противоречие с всякакви норми – в кашони, торбички и захвърлени в мазето.

Божков: Прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски (ВИДЕО)

В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите...

Обиските продължиха повече от половин година. Преди няколко седмици говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че са открити 6778 предмета. Тя посочи, че само 212 от тях са регистрирани в Министерството на културата. Прокуратурата даде и заявка, че ще се опита да конфискува колекцията на Божков, а главният прокурор обясни, че стойността ѝ е около 1 млрд. евро.

"Не можеше да се пише "ритон", защото следователят или разследващият полицай казваше: "Аз не знам какво е ритон. Експертите ще кажат какво е ритон". Т.е. на експертите им се казваше, че те не са експерти, а ще дойдат, както се внушава на българската публика, експерти от чужбина. Те ще правят експертиза на тези предмети, ще ги нарекат с истинските им имена и в някакъв момент ще ги оценят", заяви Попова.

Прокуратурата наистина обяви, че на колекцията ще се прави международна експертиза. Кога и как ще се случи това, не е ясно. Междувременно преди няколко месеца Божков написа, че един от ритоните от колекцията му вече се е появил на международния пазар. От държавното обвинение не са коментирали конкретния казус, но твърдят, че всичко иззето от от ул. "Московска" се предава на Националния исторически музей, галерията и Министерството на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...