X
 
 

Велев за болничните: Коректните ще спечелят, човек боледува един път в годината

5520 6
Велев за болничните: Коректните ще спечелят, човек боледува един път в годината
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Болният щял да спечели, ако не получава обезщетение за първия ден от болничния си, продължава да твърди председателят на АИКБ Васил Велев. Той опита да обясни пред журналисти защо: „Според нас това предложение да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ е добро и то е добро за хората, които всъщност са коректни и не злоупотребяват. Това не се разбира добре. Всички казват, че човек като се разболее ще изгуби възнаграждение за един ден. Това е така, само че този коректен човек ще спечели във всички останали дни, че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този ден и това е по-малкият плюс. По-големият плюс е, че ще се произведе много повече и ще имат по-високи доходи хората, защото когато не се явяват безпричинно и неочаквано, при това без предупреждение на работа, а заминават да прибират овощната градина или на дълъг уикенд в Гърция, то тогава много участъци не могат да се пуснат, не могат да стартират изобщо в деня, бавят се поръчки или се произвеждат некачествено, търпят се санкции – ето това още по-трудно се разбира“.

Велев е категоричен, че с отпадането на обезщетението за първия ден от болничните се наказват не разболелите се съвестните платци на осигуровки. „С тази мярка, ние сме убедени, че се наказват тези, които злоупотребяват, тези които мамят“, заяви Велев.

Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест пред парламента в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложени...

„Той боледува човек веднъж в годината. Той ще получи един ден по-малко, но във всичките останали 248 дни ще получи повече - точно, защото няма да дели произведеното с останалите, които в този ден отсъстват безпричинно и защото ще се произведе повече в тези дни“, доаргументира се Велев.

Той каза, че работодателите нямат притеснения, че служителите и работниците ще започнат да идват болни на работа. „Няма такъв проблем“, убеден е той.

Велев изтъкна, че злоупотребяващите ставали все повече и че по данни на НОИ има сериозно увеличение на тридневните болнични, също по данни на мениджъри на компании в индустрията. „Все повече стават, защото е много лесно и безнаказано да се злоупотреби и това изкушава все повече хора, т.е. хората се развращават, все повече стават тези, които са измамници“, коментира председателят на АИКБ.

„Ние защитаваме с тази мярка порядъчните, добросъвестни коректни хора. Защото те ще получат по този начин повече“, добави той.

Експерт: Болничният може да свали правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло...

Запитан къде са гаранциите, че ще намалеят злоупотребите, ако болните сами си плащат първия ден от болничните, Велев заяви: „Ами тези, които си взимат за дълъг уикенд един ден болнични просто няма да го правят, а ще си вземат платен отпуск тогава“.

Според него на контрол не може да се разчита. „Със средствата на контрола, особено късите болнични – от един – два и 3-дневните много трудно могат да бъдат регулирани, затова в страните от Южна Европа се практикува самоконтрол“. По отношение на дългите болнични, Велев смята, че трябва да се променят стандартите и да засили контрола.

Председателят на АИКБ не одобрява варианта първите три дни от болничните да се плащат от НОИ. „Ако НОИ плаща и трите дни от болничните няма да се промени нищо, защото този, който отива на дълъг уикенд му е безразлично кой ще му плаща. В този случай ще краде от цялото общество чрез обществения фонд на НОИ“, коментира той.

Велев изрази готовност за преговори със синдикатите по темата и съобщи, че работодателите са поискали такава среща и с ръководствата на парламентарни групи и комисии, защото въпросът в крайна сметка се решава в парламента.

ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

Нито "Патриотите", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предложението да отпадне обезщетението за първия ден от болничните. В съвм...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Пипи 5 Пипи преди 3 седмици Профил на трол?
  Тъпанар! Хората не излизат в болнични само щото са болни веднъж годишно. Тея хора имат и деца...до там не е стигнала мисълта!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Изцяло лобистка поправка, целяща директно да отнеме от работника и да го даде на "бизнесмена"! Скоро ще започнат да ни искат и входна такса в предприятията! Пак за "наше добро"! Див капитализъм и мафия - това е държавата ни 30 години след комунизма!
 • Слона от Орландо 3 Слона от Орландо преди 3 седмици Профил на трол?
  Болничните били много, с милиони в повче от предходни години?! Ами този не може ли да се сети, че масата работници, които през изминалите тридесет години не избягаха в чужбина и продължиха да работят при тукашните мизерни заплати и мизерни условия на труд, същите тези, които в продължение на повече от четвърт век изкарваха милионите на алчния български бизнес, който трупаша единствено печалби на т виж още ›› ехен гръб, без да инвестира и стотинка в заплати и работни условия, същите тия работници вече не са ония 25-30 годишни балами в цветущо здраве, които можеха и болни да работят до откат, ами вече са хора, които масово прехвърлят 50-те и 60-те години. Еми, бай *уй, очаквай тия болнични да нарастват още повече с всяка година. Това е ефектът на бумеранга - всичко в крайна сметка ти се връща, в стократен размер. Отмъщението на работниците идва късно, но удря силно, и то най-вече по алчни тикви!!!
 • Нане Вуте-РЕЦИПРОЧНОСТ 3.1 Нане Вуте-РЕЦИПРОЧНОСТ преди 3 седмици Профил на трол?
  Аз предлагам първия месец от годината българският избирател да не плаща данъци,социални и здравни осигуровки!!!!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Странно твърдение, за държава с най-висока смъртност и най-ниска продължителност на живота в ЕС... Дерзайте българи, продължавайте да ги търпите тия изроди...
 • Анонимен1 1 Анонимен1 преди 3 седмици Профил на трол?
  всъщноат такива като теб са крадците и те една шепа хора и слугите им малко повече