Велев за болничните: Коректните ще спечелят, човек боледува един път в годината

7176
Велев за болничните: Коректните ще спечелят, човек боледува един път в годината
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Болният щял да спечели, ако не получава обезщетение за първия ден от болничния си, продължава да твърди председателят на АИКБ Васил Велев. Той опита да обясни пред журналисти защо: „Според нас това предложение да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ е добро и то е добро за хората, които всъщност са коректни и не злоупотребяват. Това не се разбира добре. Всички казват, че човек като се разболее ще изгуби възнаграждение за един ден. Това е така, само че този коректен човек ще спечели във всички останали дни, че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този ден и това е по-малкият плюс. По-големият плюс е, че ще се произведе много повече и ще имат по-високи доходи хората, защото когато не се явяват безпричинно и неочаквано, при това без предупреждение на работа, а заминават да прибират овощната градина или на дълъг уикенд в Гърция, то тогава много участъци не могат да се пуснат, не могат да стартират изобщо в деня, бавят се поръчки или се произвеждат некачествено, търпят се санкции – ето това още по-трудно се разбира“.

Велев е категоричен, че с отпадането на обезщетението за първия ден от болничните се наказват не разболелите се съвестните платци на осигуровки. „С тази мярка, ние сме убедени, че се наказват тези, които злоупотребяват, тези които мамят“, заяви Велев.

Синдикатите с протест в края на ноември заради болничните

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят общ национален протест пред парламента в края на месец ноември, ако управляващите не оттеглят предложени...

„Той боледува човек веднъж в годината. Той ще получи един ден по-малко, но във всичките останали 248 дни ще получи повече - точно, защото няма да дели произведеното с останалите, които в този ден отсъстват безпричинно и защото ще се произведе повече в тези дни“, доаргументира се Велев.

Той каза, че работодателите нямат притеснения, че служителите и работниците ще започнат да идват болни на работа. „Няма такъв проблем“, убеден е той.

Велев изтъкна, че злоупотребяващите ставали все повече и че по данни на НОИ има сериозно увеличение на тридневните болнични, също по данни на мениджъри на компании в индустрията. „Все повече стават, защото е много лесно и безнаказано да се злоупотреби и това изкушава все повече хора, т.е. хората се развращават, все повече стават тези, които са измамници“, коментира председателят на АИКБ.

„Ние защитаваме с тази мярка порядъчните, добросъвестни коректни хора. Защото те ще получат по този начин повече“, добави той.

Експерт: Болничният може да свали правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло...

Запитан къде са гаранциите, че ще намалеят злоупотребите, ако болните сами си плащат първия ден от болничните, Велев заяви: „Ами тези, които си взимат за дълъг уикенд един ден болнични просто няма да го правят, а ще си вземат платен отпуск тогава“.

Според него на контрол не може да се разчита. „Със средствата на контрола, особено късите болнични – от един – два и 3-дневните много трудно могат да бъдат регулирани, затова в страните от Южна Европа се практикува самоконтрол“. По отношение на дългите болнични, Велев смята, че трябва да се променят стандартите и да засили контрола.

Председателят на АИКБ не одобрява варианта първите три дни от болничните да се плащат от НОИ. „Ако НОИ плаща и трите дни от болничните няма да се промени нищо, защото този, който отива на дълъг уикенд му е безразлично кой ще му плаща. В този случай ще краде от цялото общество чрез обществения фонд на НОИ“, коментира той.

Велев изрази готовност за преговори със синдикатите по темата и съобщи, че работодателите са поискали такава среща и с ръководствата на парламентарни групи и комисии, защото въпросът в крайна сметка се решава в парламента.

ГЕРБ и Обединени патриоти вече съвместно шикалкавят относно отговорността за болничните

Нито "Патриотите", нито ГЕРБ си признават от коя партия идва предложението да отпадне обезщетението за първия ден от болничните. В съвм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com