Велислав Великов: "Медийното правосъдие" застрашава правовата държава (ВИДЕО)

5748
Велислав Великов: "Медийното правосъдие" застрашава правовата държава (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Медийното правосъдие", при което хора предварително се обявяват за престъпници: сутринта се посочват, следобед прокуратурата е в техните офиси и така се раздава правосъдие, застрашава устоите на правовата държава, на правата и свободите на гражданите. Ние затова сме тук. Така коментира мотивацияята на протестиращите от инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков пред Actualno.com.

Като победа той отбеляза, че въпреки лятната ваканция все пак вече се говори за порочната практика за избор на главен прокурор и за единствената кандидатура на Иван Гешев. Адвокат Величков посочи и, че е внесен проект за изменение на закона, за да може процедурата по избор на главен прокурор да не се превръща в състезание с един кон, а да е реален сблъсък на концепции.

От "Правосъдие за всеки" настояват Народното събрание (НС) да спре процедурата в момента и да стартира нова, с реални кандидати и поставена на принципната основа на променен Закон за съдебната власт. Така те виждат възможност и други организации да внесат кандидати за главен прокурор, от които да се направи достоен избор на новият държавен обвинител на България.

Провокации на протестите "против" и "за" Иван Гешев в София (СНИМКИ)

С провокация започнаха обявените протести в столицата - "против" и "за" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. От Инициатива ...

Проектът за промените в Закона за съдебната власт, от инициативата вече са внесли в НС преди лятната ваканция на 29 юли, очаква се той да бъде разгледан тази пленарна сесия. Засега не е ясно дали това ще се случи преди 24 октомври, когато реално приключва сегашната процедура за избор на главен прокурор, с единствен кандидат Иван Гешев. От инициативата започнаха подписка на протеста пред Съдебната палата, с която ще напомнят на депутатите да разгледат техните предложения преди местните избори.

За финал Велислав Величков коментира и днешната топ новина - обвинението срещу председателя на движение "Русофили" и бивш издател на "Дума" Николай Малинов. На въпрос дали с протеста срещу Иван Гешев на "Правосъдие за всеки" няма да им бъде лепнато клеймо на антибългари - защото в края на представянето на обвинението Гешев каза, че в прокуратурата обичат България и ако има деление, то е само българофили- българофоби, адвокат Величков отвърна, че едва ли има много хора, които да повярват, че на днешния протест се събират русофили. Той не забрави да попита и как Иван Гешев се появява в медиите при внимателно подбрани случаи като този, но не и да обясни защо прокуратурата пропусна 8 месеца да внесе качествено обвинение срещу Димитър Желязков (Митьо Очите) и той сега излиза на свобода.

Междувременно, по време на протеста председателят на движение "Боец" Георги Георгиев припомни, че и в четвъртък, 12 септември, ще има протест срещу кандидатурата на Гешев пред Съдебната палата и че той ще стане безсрочен, ако политиците не чуят исканията за оттегляне на Гешев от състезанието за главен прокурор и правителството на Бойко Борисов не подаде оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com