Вероятното бъдеще: Не можеш да пътуваш без да си ваксиниран срещу коронавирус

7406
Вероятното бъдеще: Не можеш да пътуваш без да си ваксиниран срещу коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Международните полети могат отново да се развият през следващата година, но с ново правило: Пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, преди да могат да летят, съобщава "Асошиейтед прес".

В Австралия шефът на Qantas, най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че след като вирусната ваксина стане широко достъпна, неговата компания вероятно ще изисква пътниците да я използват, преди да могат да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Димитър Стоянов: Твърдо вярвам, че ваксинирането е личен избор

"Божеее, Божеее, в XXI век, когато общество трябваше да е високо образовано и просветено, ние сме обхванати от изконни страхове. Страхъ...

Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс каза, че разговаря с колегите си от други авиокомпании по света за възможността за "паспорт за ваксинация" за международни пътници. Търсят се начини да проверяват по електронен път, че хората имат необходимата ваксина, което все още е трудна задача.

"Но със сигурност за международните посетители и хората, които напускат страната, смятаме, че това е необходимо", добави той.

Информацията получава неофициално потвърждение и от българска страна. Според информация в отговор на коментар от страна на Бургаското летище, от International Air Transport Association (IATA) обсъждат да бъде предложено създаването на "пътнически паспорт", чиито притежатели трябва да са ваксинирани, за да може да използват въздушния транспорт.


Най-голямата авиокомпания в Южна Корея призовава за същите мерки. Джил Чунг, говорител на Korean Air, заяви във вторник, че има реална възможност авиокомпаниите да изискват пътниците да бъдат ваксинирани. Тя коментира, че това е така, защото правителствата вероятно ще изискват ваксинации като условие за вдигане на карантинните изисквания за новопристигналите.

Разкол в Европа за ваксинирането срещу COVID-19

Правителствата в Европа умножават броя на обнадеждаващите съобщения за пропаганда на ваксинацията, насочена към най-уязвимите груп...

Air New Zealand повтори позицията на Чунг. "В крайна сметка правителствата трябва да определят кога и как е безопасно да се отворят отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по въпроса", се казва в изявление на Air New Zealand.

Чунг заявява, че вече има различни дискусии в индустрията, за да се гарантира по-безопасно пътуване по време на пандемията. Те включват изпитания на Common Pass, приложение, одобрено от Световния икономически форум, което има за цел да осигури стандартизиран формат за авиокомпаниите за оценка на резултатите от теста за коронавирус на пътниците, за да определят дали могат да пътуват.

"Авиокомпаниите изпитват нужда от ефективна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", посочва Чунг.

По темата пише и руската медия ТАСС. Там информацията е обявена от помощника на руския здравен министър Сергей Глаголев.

Още: Разкол в Европа за ваксинирането срещу COVID-19

Екс президенти на САЩ ще се ваксинират срещу COVID-19 публично

Бившите президенти на САЩ Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън предлагат да се ваксинират срещу COVID-19 пред камерите, за да насърчат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com