Ветеринари поискаха оставки в Агенцията по храните и на заместник-министър

8512
Ветеринари поискаха оставки в Агенцията по храните и на заместник-министър
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър на земеделието Янко Иванов.

Няма да отстъпим от искането си за отстраняването на проф. Желязков и доц. Иванов от техните постове, макар да се намираме в извънредна ситуация, потвърди пред БНР д-р Мирослав Първанов, който аргументира позицията на ветеринарите. „Критичната граница е премината”, заяви той.

Арестуваха с подкуп двама служители на Агенцията по храните

Двама служители на Българската агенция по безопасност на храните са арестувани с подкуп от 500 лева. Служителите са арестувани, докато...

От ветеринарния съюз са уведомили главния прокурор и атакуват незаконни, според тях, заповеди на изпълнителния директор на БАБХ в административния съд.

Разследване: Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава

"Възможността за диалог е тотално изчерпана не по наша вина, затова се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе спешно политическо решение".

Става въпрос за дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар, практикуващ в областта на продуктивните животни, смята Първанов.

Ако тази политика продължи, ще доведе до пагубна липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в малките населени места. На тези лекари административно и насилствено се вменяват „неизпълними, а понякога и незаконни задължения”, отбеляза той.

Разследване: Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава

Докато слушаме как пари няма, Агенцията по храните раздава, пише журналистката Генка Шикерова и показа конкретни данни. "Допълнителни ...

Систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни, „и то от заболявания, които са общи за хората и за животните - например бруцелоза, популярната луда крава”, каза още Мирослав Първанов.

Прасетата не били избивани - а само умъртвявани...

По време на африканската чума на ветеринарите не е била дадена възможност да се включат активно, посочи той. Така капацитетът на ветеринарните специалисти не е бил използван.

Ветеринарите смятат още, че държавните диагностични лаборатории се водят „трайно и умишлено към фалит”, стана ясно от думите на Първанов. Останали са само 6 такива лаборатории в страната, а заповед насочва лабораторните изследвания към частни лаборатории.

Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни.

Зам.- министърът на земеделието за мерките за свинете: Нали на Нова година пак ще умрат

"Ако сега плаче баба Стоянка, утре ще плаче цяла България. Мярката е абсолютно непопулярна, но е наложителна. Откакто предприехме тази ...

Той каза, че спешният ремонт на ветеринарно-медицинската дейност е бил наложен от ситуацията с африканската чума по свинете. Ветеринарите оспорват разпоредби в този закон и ги смятат за некомпетентно направени. „Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани”, изтъкна Желязков и добави, че ветеринарите не са искали да информират за съществуването на подобни обекти.

Паскал Желязков оспорва и твърдението за ненавременната доставка на ваксини за животните. Ваксини се раздават своевременно, има само закъснения заради обжалвани търгове, увери той.

Оглавяващият БАБХ Паскал Желязков акцентира и върху изземването на част от функциите на регистрираните ветеринарни лекари заради пропуски в работата им. Тази година собствениците на пчелини ще трябва да използват услугите на официалните общински ветеринарни лекари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com