Виолета Комитова: Отменяме безсмислената наредба за техническите паспорти на сградите

15928
Виолета Комитова: Отменяме безсмислената наредба за техническите паспорти на сградите
Снимка: БГНЕС

Промени в няколко важни закона, които засягат инвестиционния процес обмисляме в МРРБ, съобщи на брифинг министър Виолета Комитова

Наредбата за техническите паспорти на сградите, знаете до 2024 г. трябва да бъдат издадени, както се изискваше. Текстът според Комитова е безсмислен, защото ако правите инвестиции в сградата, единствено тогава ви трябва паспорт. 

Виолета Комитова: Зимното поддържане няма да закъснее

Между 60-80 млн. лв. ще бъдат нужните средства за зимното поддържане, които ще бъдат осигурени. Защо обаче миналото зимно поддържане н...

Техническият паспорт отразява моментното състояние на сградата, днешното й състояние, след 10 години обаче ще изглежда по друг начин самата конструкция. Премахнахме бързо тази безсмислица, като я отменихме със санкция за регионалния министър. „Тази безсмислица я премахнахме много бързо като отменихме това задължение на гражданите до 2024 година всички да извадят по 1000 лв“, каза министърът.

Наредбата за достъпна среда, произведена от предишния министър изисква в една сграда всички апартаменти да са предвидени за инвалиди. Банята, коидорите и балконите да са в такъв размер, че да са достъпни и в тях да може да се завърти инвалидна количка. До въвеждането на тази глупава наредба имаше друта, според която в сграда с повече от 30 жилища, едно, по възможност да е на партира, наистина да е пригодено за инвалиди. Такъв е Германският опит и работим по тази наредба. Докато преработваме текстовете, отменихме за срок от една година старата наредба, каза Комитова.

По Закона за устройство на територията, през февруари беше въведен член 148, със санкция на НС. На терени, където не е приложена регулация, не може да се строи, според този член. Така се въведе забрана за строителство в София. Членът беше обжалван от омбудсмана, има становища на ВАС и ВКС. Ще променим този член така че всички да са доволни. Предложението ни за промяна е насочено към чл. 148.

Другата промяна цели да се елиминират случаи като този, при който оголен кабел на преместваем обект уби дете. Според промяната свързването на тези обекти, още преди да е започнало изграждането им, трябва да се направи само при изрично писмено разрешение за свързването.

Артекс: Продължаваме да протестираме

Ето какво пише в съобщение на строящата небостъргача "Златен век" и протестираща срещу спирането на строежа фирма Артекс: "На 25.06.20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com