Вкарват в регистър домашните насилници, забраняват им да притежават оръжие

2183
Вкарват в регистър домашните насилници, забраняват им да притежават оръжие
Снимка: iStcok/Guliver

Временна забрана за издаване на разрешение за придобиване и носене на оръжия и боеприпаси на домашни насилници. Това предвижда проект за изменение на Закона за защита от домашното насилие, внесен за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието, съобщава Монитор.

Тази мярка бива определена от съда при подаване на молба за привременна защита от страна на жертвата на тормоз. В нея се описва престъпното деяние и се прилагат доказателства за него - свидетелски показания и документи от медицински прегледи и експертизи. При определяне от съда забраната за използване и съхранение на оръжия може да продължи от 3 до 18 месеца. Срокът за подаването на молбата за защита пък се предвижда да се удължи от един на три месеца от акта за домашно насилие.

Много случаи на домашно насилие, МП предлага законови промени

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложение за редица изменения в Закона за защита от домашното насили...

Друго нововъведение, предвидено за справянето с насилниците, включва задължаването на извършителя да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични или психоактивни вещества, алкохол или друго упойващо вещество или друг вид зависимости. Проектът предвижда и забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация. Когато деца са свидетели или жертви на тормоз пък, те ще бъдат насочвани към специализирани услуги за защитата им. В текстовете се включва и нова дефиниция на домашното насилие. Чрез нея защита при този вид тормоз ще получават не само двойки, които имат сключен брак, но и съжителствата на семейни начала.

За да се премахнат и всички форми на дискриминация по отношение на жените, към Република България се предлагат и нормативни изменения в посока на премахване на изискването за системност в дефиницията за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, в Наказателния кодекс. Изрично се криминализира изнасилването в брака и всички форми на икономическо и психическо домашно насилие, които са подробно дефинирани в проекта, предложен от правосъдното министерство. Една от ключовите промени, която е включена в проекта, е създаването на национална комисия за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет, която ще има за цел да подобри политиката на България по отношение на този вид престъпление. Комисията ще води и регистър на случаите на тормоз у дома. Той ще съдържа база данни за актовете на домашно насилие, информация за пострадалите лица и извършителите и взаимоотношения между тях, вида насилие - физическо, психическо, сексуално, емоционално, икономическо, ограничаване на права и др., неговата продължителност, причинените вреди и други подробности относно престъплението. Тази информация ще служи на органите на изпълнителната власт, съдилищата, общините и юридическите лица, които работят по превенцията и защитата от домашното насилие.

Освен превантивни кампании комисията ще осигури и безплатна телефонна линия с национално покритие, на който жертви на насилие ще могат да получат помощ и насоки. Защита те ще могат да получат и в консултативен център за пострадали от домашно насилие, а при необходимост ще бъдат настанявани в кризисен център за пострадали от домашно насилие или в защитено жилище.

Предвиждат се и промени за по-бързото и ефективно съдебно производство с цел създаване на гаранции за защита на интереса на пострадалите лица. Измененията са продиктувани от необходимостта да се отстранят слабости и пропуски в действащата нормативна база и за изпълнение на препоръките на Европейската комисия и на различни контролни и мониторингови механизми по конвенции на ООН в областта на правата на човека, както и поради значителния ръст на домашно насилие в страната вследствие на мерките за ограничение на пандемията от коронавирус, посочват в мотивите си от правосъдното министерство.

Домашното насилие и дълговете на хората - приоритети в работата на омбудсмана

Домашното насилие и дълговете на хората са приоритетите на омбудсмана за 2021 година. Това каза за предаването „Добър ден, Българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com