Владимиров: До 10 дни стигаме мъртвия обем на яз. „Студена“

6952
Владимиров: До 10 дни стигаме мъртвия обем на яз. „Студена“
Снимка: БГНЕС

В рамките 10 дни ще достигнем до „мъртъв обем“ на яз. „Студена“ и транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки, че бяха предприети някои мерки от страна на Министерски съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров. Той посочи, че за съжаление ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. „В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения „мъртъв обем“ и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател“, обясни Владимиров.

Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник

"Не захранваме Перник с вода от София, а това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени като се използва ВиK мрежата ...

Според него е цяло чудо, че този проблем не е прераснал в по-мащабна криза от друг характер. „Надявам се до няколко дни да започне и подмяната на водопреносната ни мрежа“, уточни Станислав Владимиров.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви пред общинските съветници, че единственото възможно решение за момента е на перничани да се подаде вода от яз. „Белмекен“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни отново ситуацията в язовир "Студена". Към момента успяхме да свалим разходите в язовира на 5,5 сантиметра, а бяха 8 сантиметра. Но заради зимата очакваме застудяване и намаляване на притока. Към момента има около 100 литра в секунда повече разход. Каквото и да правим досега, не можахме да напълним язовир "Студена", заяви министър Караниколов. Ако нямаме никакъв приход за язовира, имаме 33 дни вода за Перник и после влизаме в мъртвия обем. Основен проблем ни е т.нар. земна маса, т.е. ефектът на гъбата – 8 до 10% от водата попива в земята. Единственият начин да се неутрализира „гъбата”, е да се спре вземането от "Студена", уточни Караниколов.

Що се отнася до "Белмекен", само 10% от водата там се ползва за питейни нужди, подчерта той. Миналата година полезният му обем бил 34 млн. кубика, сега е 84 млн.,съгласно графика на МОСВ за януари, наличният обем на „Белмекен” е 84,902 млн. кубика, а полезният обем е 81,102 млн. кубика, като общият обем е 144,036 млн. кубика. Идеята е да се подава вода от потоците за "Белмекен" към язовир "Бели Искър", като това било практика – до март, когато почва преливане на язовирите и водата се изпуска, по думите на министъра. Всяко денонощие София харчи по 0,5 млн. кубика вода, а за Перник ще отиват по 700 000 кубика месечно или 25-27 хил. кубика на денонощие. Вода има, увери Караниколов. На язовир "Бели Искър" има разходомери, ще се изгради и друга разходомерна станция, за да може "Софийска вода" да отчита точно какво минава през нейната инфраструктура, обясни министърът.

Перник няма да "изпие" водата на София

Планът на правителството да захранва Перник с вода от язовир "Белмекен" през ВиК мрежата на София не е заплаха за водата на столицата. ...

По рано кметът на София Йорданка Фандъкова каза: „Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци." В края на дебата тя допълни" София има достатъчно количество вода за години напред, данните показват това. Ръководството на "Софийска вода" подава редовно информация, моля не спекулирайте. До момента няма решение на МС и не ни е предложено такова, още в събота обявих, че искам министрите и кмета на Перник да дойдат на комисията, с една-единствена цел - да разговарят директно. Оттук нататък ще се отчетат всички страхове и всички въпроси. Гражданите на София постоянно ще получават информация“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com