Владислав Панев: Симбиозата ГЕРБ-ВМРО-ДПС е явна и опасна

3919
Владислав Панев: Симбиозата ГЕРБ-ВМРО-ДПС е явна и опасна
Снимка: Личен профил във фейсбук

Язовир Цонево по принцип се ползва за задоволяване на нуждите на индустрията в Девня. При необходимост обаче водите му могат да се насочат и за снабдяване на Варна. И неговите нива обаче падат стремително. От 223 млн м3 полезен обем преди точно 2 години, до 100 милиона сега.

ВЕЦ Цонево е с мощност 1.2 мегавата и е собственост на Хайри Кулов и Айнур Гошкелов. Брат и съпруг са на бившият заместник министър на околната среда и депутат от ДПС Фатме Илияз. През септември 2018 МОСВ е дало разрешение за 11 млн м3 месечно за производство на електроенергия от ВЕЦа, при наполовина по-малко нужни за девненската индустрия. Производството на ток тогава достига 600 мегаватчаса на месец, разкрива съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев в социалната мрежа фейсбук.

Язовир "Цонево" пресъхва. Има ли виновни?

Скалният феномен Чудните скали, останаха на сухо, а старият мост над река. Луда Камчия започна да се показва през август и продължава д...

Сега, в кризисен режим, министерството отпуска само 4 млн м3 за промишлено водоснабдяване и за производство на ток. Дано водата стигне и за бизнеса, и за хората.

Отново подчертавам, супер е водата преди да стигне до абонатите да се използва и за производство на ток. Две в едно. Лошото е, когато електроенергията стане приоритет, който създава потенциален проблем за хората. Така големите язовири престават да изпълняват ролята си на многогодишни изравнители. В тях през нормални години да се събира вода, която да служи на гражданите в няколко поредни сушави. Такива ще се случват по-често и заради затоплянето на климата. Когато мислиш краткосрочно, отпускаш повече вода за ВЕЦ, без да мислиш за години напред.

Стимулът е ясен, печаташ пари. С подписа на министъра. Затова симбиозата ГЕРБ-ВМРО-ДПС е толкова явна. И опасна", пише още той.

Пред Actualno.com Владислав Панев изтъкна като основен проблем липсата на дългосрочна стратегия и планиране по отношение на водоснабдяването. Той посочи, че през тази години това може и да не създаде проблем, но да го проектира за следващата.

Язовир "Камчия" преполовен заради ВЕЦ на приближения до Доган Тадаръков?

"Понеже е важно кой стои зад схемите за сметка на хората, Димитър Тадаръков през фирмата си Булгарлизинг (на снимката в средата) е собс...

Общинският съветник посочи още, че не знае дали язовир Цонево е бил проверяван, но такава проверка със сигурност е извършена на язовир Камчия, където нарушения не са установени, но това важи за текущ месец. Той изрази сериозни съмнение върху някои разрешителни, които са подписани от подсъдимия бивш екоминистър Нено Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com