Владо Николов: Отказахме се от пластмасовите чаши и сламките

1834
Владо Николов: Отказахме се от пластмасовите чаши и сламките
Снимка: Екопак

В офиса събираме разделно и предаваме тази култура на всички партньори и клиенти, разказва мениджърът „Продажби и маркетинг“ в Maxxium.

1. Вашата компания търгува с опаковани стоки. Каква част от опаковките ви се рециклират?

Изпълняваме стриктно законовите разпоредби по рециклиране на опаковките и отпадъците. Членуваме в „Екопак България“ от 2006 г., повече от 13 години. Ние предлагаме вносен алкохол и пенливи вина. 96% от общия обем в тонаж се пада на стъклото и около 4 % - на хартията.

Изключително сме доволни от партньорството си с „Екопак България“ и в годините сме изградили чудесни отношения. Най-голямата организация за управление на отпадъци от опаковки ни предостави контейнери за разделно събиране още в самия старт на нашето членство и това с годините възпита отговорно отношение към събирането и рециклирането на опаковки сред служителите на компанията.

2. Каква част от опаковките, които вие произвеждате, се рециклират?

Внедряването на иновации и нови технологии от партньорите ни производители за последните 10 години чувствително се увеличи. По-леки бутилки от стъкло, етикети и кашони, при чието производство се отделят по-малко вредни емисии – това е бъдещето на индустрията. В по-далечен план очаквам по-радикална промяна - въвеждане на опаковки, които в наши дни виждаме само в космическата индустрия и научната фантастика.

3. Какво е екологичното ви поведение като компания в ежедневния процес на работа?

Самият аз твърдо вярвам, че всеки оставя отпечатък в средата, в която живее. Събираме разделно както в офиса, така и вкъщи. Мога да дам пример, че се отказахме от използването на пластмасови чаши в офиса и ползваме само стъклени и порцеланови чаши. На всички събития, в които участват марките, представлявани от Maxxium, избягваме употребата на сламки. Обясняваме на потребителите ефекта от липсата на този доскоро масово използван атрибут. Хартията се събира разделно. Опитваме се да предаваме фирмената ни култура на всеки посетител или гост в офиса. Изпитвам лично удовлетворение, че децата ми са възпитани в тази насока и че самите те са осъзнати в отношението си към заобикалящата ни среда и са наясно с ползата от разделното събиране на отпадъците в ежедневието.

4. Коя е еко инициативата, с която се гордеете най-много?

През последните няколко години чрез един от нашите проекти „Уиски Фест София“ създадохме инициатива за увеличаване на зелените площи в София, включвайки се в инициативата Новата гора на София. С колеги лично взехме участие в инициативата да засадим над 1 000 дръвчета край Суходол. В централната част на София дузина дъбови дръвчета намериха мястото си в градината зад Сити Парк Център. За последните три години с помощта на „Екопак България“ достигнахме до над 15 000 души, а по време на фестивала правим така, че всеки посетител да стане част от идеята за по-чиста околна среда.

5. Планирате ли нови екологичните инициативи със служителите си?

Разбира се, ще садим още дръвчета. Смятаме да повишаваме и ефективността при шофиране на служебните автомобили като подменим автопарка с коли с по-нисък разход на гориво и по-малко въглеродни емисии. Насърчаваме и използването на алтернативни средства за придвижване като електрически скутери, например. Самият аз се придвижвам понякога с велосипед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com