ВМРО блокира столично кръстовище в протест срещу ценовия шок

3320
ВМРО блокира столично кръстовище в протест срещу ценовия шок
Снимка: ВМРО

Въпреки проливния дъжд в София стотици привърженици, симпатизанти и граждани блокираха възловото столично кръстовище. С викове: „Живков – позор, оставка и затвор!“, „Мафия“, „КЕВР – оставка“, „Не на монополите!“ ВМРО направи показна акция като предупреждение към държавните институции, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за овладяване на ценовия шок.

В центъра на протеста беше българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, заместник-председателите на Организацията доц. Милен Михов, Искрен Веселинов и Атанас Стоянов, който е и кмет на Сандански, членовете на националното ръководство Александър Сиди, Красимир Богданов, Борис Вангелов, председателят на Националната женска организация д-р Султанка Петрова, представители на младежката организация и граждани.

Ангел Джамбазки: Никой не иска да управлява заради забърканата каша

Изчегъртването завърши с рязко повишаване на цените на тока, на основни хранителни стоки. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамба...

По-рано през деня, на проведения Организационен съвет, беше взето решение за поредица от действия, насочени към заостряне на общественото внимание за овладяване на социалната криза, която е следствие от лавинообразната инфлация, довела до обедняването на населението.

Час преди гражданския протест ВМРО пуснаха и своите искания към държавата и предупредиха, че ако не се предприемат спешни мерки, в това число закриване на КЕВР и спиране на износа на електроенергия, изненадващите протестни действия в цялата страна ще прераснат в гражданско неподчинение.

Ето и някои основни примери с покачването на цените на хранителни продукти и горива, които ВМРО изтъкват като неприемливи:

"Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето – с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки – 14%.

Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13,6% по-скъпа.

Каракачанов определи 46-я парламент като най-просташкия след Освобождението

Този парламент беше най-просташкият парламент в историята на България след Освобождението. Нямаше грам желание за диалог и национална к...

Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома.

Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба. Стотици средни и малки фирми фалираха. Стоици хиляди домакинства са на ръба на оцеляването.

Затова ние от ВМРО започваме предупредителни протести и настояваме за:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване на дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

Искрен Веселинов: Не може един бранш да поема „удара“ за своя сметка

Не може един бранш да поема „удара“ за своя сметка, заяви заместник-председателя на ВМРО Искрен Веселинов. Той посочи, че е...

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“, казват от партията.

 

Видео от протеста може да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...