ВМРО иска допълнителни облекчения за фирми и граждани до края на извънредното положение

2823
ВМРО иска допълнителни облекчения за фирми и граждани до края на извънредното положение
Снимка: БГНЕС

Освобождаване от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България. Това се казва в разпространено до медиите становище на ВМРО.

Ето и пълния текст на позицията на ВМРО:

Искрен Веселинов: Удължаването на извънредното положение не е добре обмислено

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов коментира чрез своя Фейсбук профил удължаването на извънредното положение в страната до 13 май. Весе...

Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на кризата е стъпка, която ще даде шанс на пострадалите бизнеси и хора да се възстановят след напълно адекватния и задължителен режим на ограничения в България.

Мярката е крайно наложителна предвид факта, че стотици хиляди хора са пряко засегнати от въведените мерки и са във фактическа невъзможност да покриват тези разходи. Както нашите експерти установиха от анализа на банковия сектор, българите масово нямат „пари за черни дни“. Ето защо днес заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и група народни представители внасят предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което да бъде дадена възможност на министрите, областните управители и общинските съвети да взимат такива решения.

Ние, като общество, доказахме че има какво да покажем на партньорите ни от ЕС и те вече го признават. Високата социална позиция на държавата трябва да продължи да е водеща и даде пример за солидарност, който да бъде последван и от частния сектор в сфери, които не са толкова потърпевши от кризата. Радваме се, че БНБ и търговските банки вече се вслушаха в пакета от мерки, които ние предложихме преди повече от 10 дни. Очевидно се вслушаха и в декларацията ни от онзи ден, в която призовахме за гъвкавост, за кредитна ваканция на бизнеса и физическите лица за периода на извънредното положение плюс поне месец след това и др. БНБ вчера даде зелена светлина на банковия сектор да направи необходимото. Ние чакаме с надежда решенията на банкерите.

Тук е моментът и да припомним, че банките бяха единият аспект на нашите икономически, финансови и социални мерки, които смятаме, че могат да надградят предприетите вече от държавата. Нашата позиция, че трябва да бъдат отпуснати ваучери на българските граждани за използване на български туристически услуги в рамките на годината; незабавно изплащане на всички дължими от държавата суми към фирмите и гражданите; отлагане на плащанията и към финансовите агенции (т.нар. колекторски фирми) до края на извънредното положение плюс един месец; отлагане на плащането на данъци от засегнатите фирми до края на извънредното положение плюс един месец и др., остава непроменена. Надяваме се, че е въпрос на време и точни анализи за посоката на икономическата криза, за да бъдат приети поетапно.

ВМРО към търговските банки и БНБ: Убедени сме, че ще заемете висока социално отговорна позиция в помощ на бизнеса, на хората и на държавата!

В България не всяка фирма и домакинство имат заделени пари. Масовите депозити са до 1000 лв. Хиляди фирми и стотици хиляди хора са из...

Прави ни обаче впечатление, че всички приети до момента мерки, като че ли не се реализират координирано между институциите. Поне такова е усещането у хората, които са обратната ни връзка за ефективността от действията им. Ролята на координиращ орган тук може да бъде поета от Националният икономически съвет към Министерски съвет. Ако той бъде превърнат в постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват освен настоящите членове и по един експерт от парламентарно представените партии, водещите икономисти и финансисти, работата по прилагане на антикризисните мерки на държавата ще се улесни.

Нужен е не само административен, но и експертен капацитет, както вече виждаме по добрата работа и наложена практика на Националния оперативен щаб към Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com