ВМРО: Конституционният съд реши в полза на парите, а не на хората или дори на Конституцията

1888
ВМРО: Конституционният съд реши в полза на парите, а не на хората или дори на Конституцията
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов реагира остро в своя профил във „Фейсбук“ и посочи като несъстоятелни доводите на по-голямата част от съдиите, като подчертава уважението си към институциите и независимостта на българския съд.

Ако беше влязъл в сила текстът, за много от „вечните длъжници“ принудени да се крият от атаките на банки и колектори в чужбина или в „сивия сектор“, част от срокът вече щеше да е изтекъл, подчертава в позицията си Веселинов, който е и човекът, преборил се за тези промени в Закона за задълженията и договорите в края на 2020 г.

Той посочва също така, че това решение не отменя напълно „абсолютната давност“.

Жалко наистина, но все пак и за тези хора създадохме надежда за нормален живот, макар че към досегашното си тегло ще трябва да прибавят още 10 години…

Припомняме, че по инициатива на Искрен Веселинов като председател на групата народни представители от ВМРО в 44-ото НС беше изготвен и т.нар. Закон за частния фалит, който има за цел освен премахването на фигурата на вечния длъжник, но и попълването на законодателния вакуум. България към момента остава единствената страна в Европейския съюз без правна уредба в тази сфера. Това е причината и ВМРО да продължава своята битка за правата на длъжниците, независимо, че не е част от 45-ото НС.

Ето и пълния текст на позицията:

Конституционният съд по искане на Висшия адвокатски съвет прие срамно и лобистко решение в полза на банките, фирмите за кредити и колекторите на дългове. Лобизмът беше видим още с искането на ВАдвС, защото той е с ограничени правомощия за сезиране – само, когато се касае за права на граждани. Ясно е, че случаят не е такъв и „потърпевшите“ са юридически лица, но все пак КС допусна разглеждане на делото по същество, което беше първият знак, че могъщото банково лоби не спи.

Мотивите за днешното решение обаче за мен са повече от тенденциозни и нямат нищо общо с правото и Конституцията. Да започнем с това, че въпреки тезата, на която стъпва КС, „абсолютната давност“ не отнема никому нищо – вземането си остава валидно и няма пречка длъжникът да се издължи въпреки нея. Изцяло прерогатив на законодателя е да реши до кога кредиторът може да се ползва от силата на държавната принуда, защото разчистването на гражданския оборот от несъбираеми кредити е също легитимна държавническа цел. Абсурдни са разсъжденията кой бил ощетен от това, че не попада в обхвата на абсолютната давност или че имало различни решения за различните хипотези с длъжниците. Те явно целят да замажат липсата на фундаментална теза. Няма как да го направят и при цялото ми уважение към легитимните държавни институции този път Конституционният съд реши в полза на парите, а не на хората или дори на Конституцията. Чест прави на двама от съдиите – Филип Димитров и Гроздан Илиев, които с особените си мнения разгромяват становището на мнозинството.

За съжаление решението все пак е тъжен факт, с който трябва да се съобразяваме.

Искам да успокоя десетките граждани, които ми писаха през последното денонощие, подведени от някои медийни заглавия – основният текст на закона остава. Абсолютна десетгодишна давност ще има, но тя започва да тече за всички от 02.06. т.г. Отменен е единствено параграфът за заварените случаи, който предвиждаше за старите дългове срокът да тече от първото действие по изпълнението, от влизане в сила на акта за установяване на вземането или от изискуемостта. Ако беше влязъл в сила текстът, за много от „вечните длъжници“ принудени да се крият от атаките на банки и колектори в чужбина или в „сивия сектор“, част от срока вече щеше да е изтекла. Жалко наистина, но все пак и за тези хора създадохме надежда за нормален живот, макар че към досегашното си тегло ще трябва да прибавят още 10 години…

Борбата обаче продължава – в сегашния или в бъдещ парламент ще настояваме за приемане на „Закон за частния фалит“, който да гарантира нормалното и достойно съществуване на добросъвестните длъжници и ще ги защити от терора на банки и колекторски фирми. Мисля, че това е доста по-важно от всички глупости, с които се занимават депутатите през последната седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com