Военният министър: Гражданските арести са нелепи

1904
Военният министър: Гражданските арести са нелепи
Снимка: БГНЕС

„Гражданските арести са нелепи и не би следвало да има колебание и коментар. Това, което се случи дълбоко подкопава основите на държавата и е характерно за слабите държави, а България не е такава", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БТВ.

Ненчев поясни, че дългът на гражданите стига до там да уведомят органите на реда за нередности като задържането и арестуването на хора не е по правилата, на която и да е държава, претендираща да е част от европейската цивилизация.

Относно последния граждански арест, министърът коментира, че при всички положения органите на МВР са щели да заловят нелегално преминалите мигранти.

Ненчев коментира и факта, че активистите са криминално проявени, и изрази съмнение, че е много вероятно те да са имали друга, незаконосъобразна цел с отиването си там.

Министърът категорично отрече да има информация по повод слуховете, че построената ограда по турската граница на места се срязва от мигрантите. „Оградата е в много добро състояние, правя чести проверки и посещения", увери той.

„Изпращаме 300 военни на границата за да не се случват подобни неща като доброволческите отряди", отбеляза Ненчев и допълни, че военните ще бъдат въоръжени и ще са под съвместно командване от Министерство на отбраната и МВР, дори ако се наложи, ще се включи и военна полиция.

На въпрос, относно нова бежанска вълна, Ненчев заяви, че сме готови за бежанска вълна от Турция и поясни, че България поддържа постоянна комуникация със съседните си страни, относно миграционния поток.

Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лиц...

Военният министър е категоричен, че са взети всички мерки и службите работят добре във връзка с нормалното увеличение на бежански поток със затоплянето на времето.

По повод трусовете в управляващата коалиция, Ненчев каза, че е в добри отношенията с премиера Борисов. Той обясни, че е имало случаи, в които се създава напрежение, но то не е било във формат и тежест достатъчни, че да доведат до разместване.

„Винаги съм имал и пълната подкрепа от страна на колегите от Реформаторския блок", допълни Ненчев и отбеляза, че БЗНС ще продължи да настоява за единен кандидат за президент на реформаторите.

„Реформаторския блок ще продължи да играе ключова роля в българския политически живот, оптимист съм за бъдещето на блока", смята Николай Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com