Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище

4830
Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище
Снимка: БГНЕС

Санкционираните семейства заради деца в училищна възраст, допуснали пет неизвинения отсъствия месечно, за периода на първите девет месеца от тази година, са 24 000. А броят на децата в тях достига 28 000, информира dnes.bg. Заради това, семействата не са получили социална помощта в месеца, в който са допуснати отсъствията. От началото на настоящата учебна година пък помощите ще се спират за 12 месеца. Санкционираните деца в предучилищна възраст са 3 200, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане, оповестени на семинар за журналисти.

Междувременни стана ясно, че с детски добавки са подпомогнати 685 000 деца в 659 000 семейства. Одобрените целеви помощи за отопление възлизат на 245 000 души, а начислената сума за тях е около 115 000 000 лева. Последните данни от Агенцията за социално подпомагане сочат, че са подадените заявления за отпускане на еднократната помощ в размер на 250 лева за ученици в първи клас за учебната 2019 г./2020 г. са над 33 000. Помощта не са получили всички заявили. Издадените заповеди за отпускане са около 31 000.

Голям брой неизвинени отсъствия = спиране на помощи

Семейните помощи на 486 ученика от област Сливен са били спрени през януари заради отсъствия от училище и допуснати 5  и повече не...

На семинара бе оповестено, че услугата за предоставяне на топла храна отново ще бъде реализирана. В нея ще бъдат включени хора, обект на социално подпомагане, с увреждания, с ниски доходи и бездомни. Предвижда се да се раздават допълнителни пакети от хигиенни материали - прах за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за лицата, получаващи топъл обяд. Първоначално, в инициативата са се включили само 86 общини за около 6 000 потребители. По-късно условията за проекти са били облекчени и в момента 211 общини предоставят топъл обяд в близо 300 трапезарии за повече от 50 000 души. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт. Пакети храни се раздават едновременно и на територията на цялата страна в еднакво количество и обем за всички подпомагани. Българският червен кръст (БЧК) партнира при доставката им. Доброволците достигат и до най-отдалечените места.

Планирано е да има и индивидуална подкрепа за самотни майки и такива, от семейства с доходи под прага на бедност. На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, мъничка кошарка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com