Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище

4863
Временно спряха помощите на 24 000 семейства заради отсъствие на децата им от училище
Снимка: БГНЕС

Санкционираните семейства заради деца в училищна възраст, допуснали пет неизвинения отсъствия месечно, за периода на първите девет месеца от тази година, са 24 000. А броят на децата в тях достига 28 000, информира dnes.bg. Заради това, семействата не са получили социална помощта в месеца, в който са допуснати отсъствията. От началото на настоящата учебна година пък помощите ще се спират за 12 месеца. Санкционираните деца в предучилищна възраст са 3 200, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане, оповестени на семинар за журналисти.

Междувременни стана ясно, че с детски добавки са подпомогнати 685 000 деца в 659 000 семейства. Одобрените целеви помощи за отопление възлизат на 245 000 души, а начислената сума за тях е около 115 000 000 лева. Последните данни от Агенцията за социално подпомагане сочат, че са подадените заявления за отпускане на еднократната помощ в размер на 250 лева за ученици в първи клас за учебната 2019 г./2020 г. са над 33 000. Помощта не са получили всички заявили. Издадените заповеди за отпускане са около 31 000.

Голям брой неизвинени отсъствия = спиране на помощи

Семейните помощи на 486 ученика от област Сливен са били спрени през януари заради отсъствия от училище и допуснати 5  и повече не...

На семинара бе оповестено, че услугата за предоставяне на топла храна отново ще бъде реализирана. В нея ще бъдат включени хора, обект на социално подпомагане, с увреждания, с ниски доходи и бездомни. Предвижда се да се раздават допълнителни пакети от хигиенни материали - прах за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за лицата, получаващи топъл обяд. Първоначално, в инициативата са се включили само 86 общини за около 6 000 потребители. По-късно условията за проекти са били облекчени и в момента 211 общини предоставят топъл обяд в близо 300 трапезарии за повече от 50 000 души. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт. Пакети храни се раздават едновременно и на територията на цялата страна в еднакво количество и обем за всички подпомагани. Българският червен кръст (БЧК) партнира при доставката им. Доброволците достигат и до най-отдалечените места.

Планирано е да има и индивидуална подкрепа за самотни майки и такива, от семейства с доходи под прага на бедност. На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, мъничка кошарка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com