Всеки трети българин живее в бедност

1906
Всеки трети българин живее в бедност
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Около 30% от българското население или почти всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г.

Средният показател за ЕС на хора, живеещи в тежки материални лишения, е 6,7 на сто. Отнесени към населението на страната цифрите показват, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3,5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2,1 милиона или намаление от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали сериозни материални лишения.

Расте пропастта между най-бедните и най-богатите в България

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последнит...

Живеещите в лишения са хора, които не могат да си плащат безпроблемно сметките, да поддържат топъл дома си, да посрещат неочаквани разходи, нямат достъп до телевизор, кола и телефон, и не могат да си позволят дори една седмична почивка.

„Ако пресметнем цялото население на Земята, ние със сигурност сме в златния милиард – на единия милиард, който живее най-добре от всички. Това бихме могли да го отнесем и за средния индиец, тъй като Индия е най-бързо развиващата се икономика”, коментира финансистът Емил Хърсев, цитиран от Нова телевизия.

Според актуални данни на НСИ най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност или материални лишения, е най-голям сред българите на възраст 65 + години - около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души.

Най-ниски нива на материални лишения са регистрирани в следните страни членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, показват данните на европейската статистика.

Заради войната срещу ИД, всяко четвърто дете в Ирак живее в мизерия

УНИЦЕФ съобщава, че всяко четвърто иракско дете живее в мизерия заради войната срещу „Ислямска държава“ (ИД) в страната, пр...

В другия край на скалата, страните от ЕС, в които се регистрира най-висок процент на хора в материални лишения, са: България - 30 на сто, Гърция - 21 на сто, Румъния - 19, 4 на сто и Унгария - 14, 5 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com