ВСС не уважи искането на Гешев за отлагане на процедурата по освобождаването му

5468
ВСС не уважи искането на Гешев за отлагане на процедурата по освобождаването му
Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Иван Гешев поиска отлагане на разглеждането на предложението за предсрочното му освобождаване, но Висшият съдебен съвет отхвърли това негово предложение.

И въпреки че Конституционният съд образува дело по питането на обвинител номер едно дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали, съветът даде старт на процедурата.

"Той заплаши Гешев": Проговори бившата жена на Петьо Еврото (ВИДЕО)

Антикорупционен фонд публикува интервю с Любена Павлова, председател на сдружение "План Б" и бивша съпруга на Петьо Петров, наричан "Ев...

Днес Пленумът на ВСС започна да разглежда предложението от 12 май на шестима членове на Прокурорската колегия на съвета за предсрочно освобождаване от длъжност на обвинител номер едно заради „тежко нарушение на служебните задължения“. Става въпрос за ситуацията с израелския експерт, който според членовете на ВСС бил допуснат на мястото на взрива пред кортежа на Гешев на 1 май по нареждане на самия главен прокурор. Гешев се оправда, че тогава е бил в отпуск, а длъжността му е изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов.

На 22 май членове на Прокурорската колегия внесоха още едно предложение за освобождаване на главния прокурор: Второ искане за отстраняването на Гешев, този път заради нарушения на етичния кодекс

Дебатът

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи в началото на заседанието, че са постъпили доказателствени искания във връзка с отстраняването на главния прокурор. Освен това е постъпила молба от адвоката на Гешев - Радостина Томова, която от свое име и от името на клиента си моли да се отложи насроченото за днес заседание.

В молбата, постъпила вчера в 16:30 ч., пише, че адвокатът на Гешев не може да се яви на заседанието заради влошено здравословно състояние.

Представила е и амбулаторен лист за домашно лечение. Става въпрос за заболяване, което според вписването в медицинско удостоверение от 31 май не позволява явяването на адв. Радостина Томова пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Гешев пита Конституционния съд дали може ВСС с изтекъл мандат да го свали

Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд за тълкуване на Конституцията относно мандата и функциите на Висшия съд...

От 30 май до 2 юни пък обвинител номер едно е на командировка в Бургас, съобщи съдия Атанаска Дишева от ВСС, която прочете искането на Гешев и адвоката му. А от 5 до 9 юни обвинител номер едно ще ползва платен годишен отпуск, както е заявил самият той.

Заседанието трябваше да започне в 9:30 ч., но старт бе даден едва в 11:30 ч. В крайна сметка то не бе отложено - 14 от членовете на ВСС бяха "против".

Съдия Атанаска Дишева припомни, че има производство пред Конституционния съд дали ВСС с изтекъл мандат може да освобождава главния прокурор. „Което не е съдебно, нито административно производство по своята същност. Затова считам, че нямаме основание за спиране на производството“ по разглеждане на освобождаването на Гешев, заяви тя. Вероника Имова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков бяха на същото мнение. В крайна сметка всички членове на ВСС гласуваха „против“ спиране на производството в съвета въпреки разглеждането от КС.

Вносителите на предложението за освобождаване на Гешев обявиха, че поддържат искането, което касае изслушване на директора на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, зам.-шефа на НСлС Ясен Тодоров и дежурните следователи, които са били на мястото на взрива пред кортежа на Гешев. Искането е обосновано с процедурните правила, така и във връзка с необходимостта за събиране на „обективни и безпристрастни данни“, обявиха вносителите. „Нашето искане касае обстоятелства за изясняване на тежки нарушения на служебните задължения на главния прокурор“, добавиха те.

19 души гласуваха „за“ изслушване на Сарафов и Тодоров, нямаше нито един „против“. 17 гласуваха „за“ изслушване на дежурните следователи.

Конституционният съд образува дело по питането на Гешев за ВСС

Конституционният съд образува конституционно дело № 9/2023 г. по искане на главния прокурор за даване на задължително тълкуване на чл. ...

Имаше и предложение писмено доказателство на Борислав Сарафов да бъде приобщено. Същото се отнася и до становището на главния прокурор от 22 май, съпроводено с две заповеди (включително кой го замества по време на отпуск), обявление на Софийска градска прокуратура и две статии – „Израелски експерт по антитероризъм е бил в България на семинар по сигурността“ и „Федерацията на ционистите: Израелски експерт по антитероризъм беше в България за среща с нашата организация“. Предложението беше прието.

Припомняме, че депутатите приеха окончателно механизъм за разследване на главния прокурор. Също така отстраняването му вече ще става не със 17 гласа от 25-членния ВСС (в който участват и "тримата големи"), а с 13. Промените обаче все още не са обнародвани от президента и публикувани в "Държавен вестник".

ОЩЕ: Радев не обнародва механизма за главния прокурор преди заседанието на ВСС

Зарков: Категорично този ВСС не трябва да избира нов главен прокурор

„Нямам очаквания към Висшия съдебен съвет дали ще махне предсрочно Иван Гешев, или кога ще го направи. Ако се стигне до отстраняв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com