Външно министерство: Опасно е в Барселона (ВИДЕО)

2461
Външно министерство: Опасно е в Барселона (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В оставащите дни до края седмицата се очаква нарастване на напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред в испанската автономна област Каталуния и столицата й Барселона. За 18 октомври, петък, е обявена генерална стачка, предупреждава Външното ни министерство.

Както Actualno.com писа към каталунската столица са се насочили пет колони от привърженици на независимостта на областта: от Жирона (в която има около 10 000 човека), Вик, Бергара, Тарега и Тарагона. Кадри от марша се предават пряко от телевизия „24 Horas”. Те ще се включат във всеобщата стачка - обявена като "Марш на свободата".

Новите след третия ден на протести в Барселона са за най-малко 40 ранени при сблъсъци с полицията, а 20 бяха задържани по време на протестните митинги в Каталуния. В тях са се включили над 20 000 души, съобщава вестник „20 minutos“, позовавайки се на данни от правоприлагащите органи и спешните служби.

Според изданието най-голям брой пострадали са регистрирани в Барселона, където 28 души са се обърнали към лекарите за помощ. Още пет души са ранени в Жирона, 3 в Лейда, 2 в Манрес и по един в общините Силс и Салиен. Съобщава се, че протестиращите са бомбардирали полицията с коктейли Молотов и киселина, както и са подпалили контейнери за боклук и автомобили.

Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове, уточняват от външно министерство.

QUARTZ: Протестиращите в Каталуния използват техники от Хонконг. Кои са те? (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Be water": fluid, flexible, and fast-moving /„Бъдете като вода“: непредсказуеми, гъвкави и бързо движещи се /, мотото на п...

Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия, добавят от външно министерство.

Безредиците започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост през 2017 година. Девет души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор, а трима бяха признати за виновни за неподчинение и осъдени на глоба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com