Върнахме още 20 контейнера с италиански отпадъци

2884
Върнахме още 20 контейнера с италиански отпадъци
Снимка: Димитър Димитров/Facebook

Днес 20 контейнера с италиански отпадък бяха натоварени на кораб и отпътуваха от пристанище "Варна-запад", след като беше прието от италианска страна официалното искане за реекспорт на министъра на околната среда и водите Емил Димитров към италианския компетентен орган по прилагане на Регламент (ЕО) № 1013/2006 относно превозите на отпадъци.

Контейнерите са част от вноса на общо 127 контейнера, които бяха задържани в края на месец януари. Първите два реекспорта, съответно на 28 и 54 контейнера от вноса бяха осъществени в следствие от съвместната работа на министър Емил Димитров и главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Гешев погна Ковачки за горенето на отпадъци

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нере...

Защо България е "апетитна зона за отпадъци"?

На 17 януари и на 30 януари беше извършен оглед на внесените италиански контейнери, с участието на експерти от РИОСВ-Варна, Прокуратурата, Агенция „Митници“, МВР и ДАНС. Тогава беше установено, че според съпровождащите превоза документи контейнерите би следвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е констатирано, че отпадъците са замърсени от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването на отпадъците по екологосъобразен начин.

За вноса на такива отпадъци се прилага процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие между двете държави, каквато не е проведена. Това представлява грубо нарушение на Регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци към и от ЕС.

127-те контейнера с отпадъци са изпратени в България от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище в град Салерно и получател, регистрираната в София фирма „Блацион“ ООД. Те представляват незаконен превоз на отпадъци, тъй като вида на отпадъци не отговаря на заявеното в документацията и не е спазена изискуемата процедура по предварителна писмена нотификация и съгласие. Отговорността за незаконния превоз е на италианското дружество „Дентиче пантелоне“.

Още 74 контейнера с боклук връщаме в Италия

Още 74 контейнера с италиански отпадъци от пристанището във Варна връщаме на Италия по разпореждане на Районната прокуратура. От там о...

Съгласие между двете държави е постигнато и за връщането на последните 25 контейнера, които се очаква да бъдат реекспортирани следващата седмица. Реекспортът е за сметка на изпращача на товара.

От МОСВ припомнят, че още с встъпването си в длъжност министър Димитров предприе пакет от мерки за засилване на контрола върху вноса на отпадъци в страната. Към Министерство на околната среда и водите беше създаден Национален оперативен център, който координира работата на институциите във връзка с вноса, съхранението и управлението на отпадъците.

Съмненията за нелегално унищожаване на отпадъци в страната не са от вчера. Както Actualno.com писа през 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

В началото на септември в Перник имаше и протести заради съмнения за горене на боклуци в местния ТЕЦ „Република”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от проверките на РИОСВ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com писа и за съмнение за нелегален внос на радиоактивни отпадъци в България през пристанище "Варна – Запад". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Прокуратурата с нови разкрития за вноса на отпадъци от Италия

Прокуратурата в Бургас е започнала разследване заради 20 тона пластмасови отпадъци от Италия, доставени в контейнери на пристанището. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com