Въздухът в 25 града е постоянно замърсен, много общини не считат това за проблем

4908
Въздухът в 25 града е постоянно замърсен, много общини не считат това за проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

В 25 града на България въздухът е постоянно замърсен. Качеството му се подобрява, но София все още е най-мръсната столица в ЕС.

Това стана ясно по време на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух" в столицата, организирана от министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Съдът реши - ИАОС да покаже почасовите данни за въздуха в София

Почасовите данни за качеството на въздуха в София в периода 2013 - 2016 година трябва да бъдат предоставени от Изпълнителната агенция п...

Европейската комисия вече осъди България заради мръсен въздух в почти цялата страна. В момента правителството търси отсрочка, за да предприеме мерки за справяне с проблема.

Министърът на околната среда и водите е категоричен, че в България единственият конкретен замърсител на въздуха са фините прахови частици.

„Като махнем всички останали, с които нямаме проблем, този го имаме практически почти навсякъде. В 25 града се замерват постоянно нива, които са над пределно допустимите по законодателство", обяви Димов, цитиран от бнт.

Министърът добави, че има кметове и общини, които не разпознават този проблем, или не го разпознават като достатъчно сериозен и не му отделят внимание. Той допълни, че това е казус и заради недостатъчно финансиране и даде пример с общините, които имат най-много трудности - Видин, Монтана Враца, където има голяма безработица и малко финансови средства. По-малките общини нямат капацитет да определят проблема, нито да намерят решение, или да отделят средства за решаването му, отбеляза Димов. Според него трябва да се повиши гражданската активност.

Сред проблемите на национално ниво е забавянето на изработването на национална програма за качеството на атмосферния въздух, което ще доведе до закъсняване на отпускането на ресурса от 115 млн. лв, предвидени в Оперативна програма "Околна среда", за този сектор, поясни министърът, цитиран от бтв.

Ще се готви законова забрана за първа регистрация на технически неизправни коли

Ако една кола няма маслен филтър, не може да върви. Ако един автомобил е технически неизправен, не трябва да получи разрешително от КАТ...

Димов очерта два основни проблема за високото ниво на фини прахови частици във въздуха - битовото отопление и транспорта. За битовото отопление той каза, че трябва да има ясни изисквания за съдържанието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се ползва за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра трябва да има ясен режим за санкции, както и да се стимулира и подкрепя подмяната на уредите за отопление.

По отношение на транспорта, трябва да се води борба с изпускането на вредни емисии, като една от мерките е КАТ да може да отказва първа регистрация на коли с липсващ катализатор. Друга мярка е КАТ да може да контролира по пътищата за наличието на катализатор в автомобилите. Трябва да се промени законодателството, така че пунктовете, които изкупуват отпадъци, да не могат да изкупуват катализаторите.

Сред градовете с най-голямо замърсяване от последните дни са Видин, Монтана, Горна Оряховица, Бургас, Благоевград, Перник, Пловдив, Димитровград, Кърджали, Шумен. В столицата освен кв. "Бояна", повишени норми на фини прахови частици са измерени в кварталите "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и "Младост".

„Причините са битовото отопление , автомобилният транспорт, индустрията и енергетиката", допълни еко министърът.

"Качеството на въздуха струва пари. Българското общество обаче не е готово да плати много". Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

От началото на ноември - няма ден в България без проблем с праха във въздуха

Няма ден от началото на ноември, в който да няма превишаване на допустимите фини прахови частици в някое населено място в България. Тов...

По думите му семействата у нас предпочитат да купят 2-3 стари коли, отколкото един нов автомобил, който да отговаря на екологичните стандарти.

Московски посочи, че държавата трябва да стимулира закупуването на повече екологични превозни средства. Към момента обаче не е ясно откъде могат да дойдат необходимите пари.

Въпреки че институциите са на мнение, че въздухът в София става все по-чист, министрите ще се обединят около още предложения за подобряване на нивата на фини прахови частици.

Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема, за да получим отсрочка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com