Възможно ли е АЕЦ "Козлодуй" да спре работа заради коронавируса?

2910
Възможно ли е АЕЦ "Козлодуй" да спре работа заради коронавируса?
Снимка: Българска академия на науките

Възможно ли е коронавирусът да възпрепятства работата на АЕЦ "Козлодуй" след положителната проба на един от служителите и да се стигне до увеличение на заразените там. За положителния тест стана ясно преди 10 дни - на 3 юли, като заразеният служител вече е в добро здравословно състояние и се очаква да се върне на работното си място.

"Получих съобщение от нашия лекар, който се занимава с основните функции по отношение на всички възниквали и биха могли да възникнат случаи”, заяви Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” пред Нова телевизия. В същото време обаче станало ясно, че опасност от заразяване на останалите работници няма, тъй като мъжът не бил на площадката дълго време, а пребивавал в столицата. „Той е с положителна проба, защото е бил контактен на външен за нас човек”, поясни Михов.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от училище

"Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в рис...

Двата потока работници – сменни и ежедневни влизат в централата без да се засичат. Заради това според ръководството не е възможно коронавирусът да блокира работата ѝ. "Ние направихме разчет, оперативно обоснован минимум точно на таз категория хора по двама на блок оперативна смяна от 46 души. При нужда те ще минат и на 12-часова работна смяна, а не както сега на 8-часова работна смяна с цел да се осигури резерв от лицензирани оператори и при промяна на обстановката да можем да реагираме без това да се отрази на работата и на двата блока”, заключи той.

Той обяснява, че мерките, които гарантират безопасност за работещите са предприети още през първата половина на месец март. „В самото начало създадохме кризисен щаб под мое ръководство. Бяха набелязани мерки да се помъчим максимално да попречим на вируса да попречи на нас да живеем и да работим по нормалния начин. Имаме авариен план и сме една от първите централи, които успяхме да разработим и да внедрим такъв авариен план за работа по време на пандемия”, уточни изпълнителният директор на атомната електроцентрала.

Било спешно и много важно незабавно да се вземат мерки, защото на територията на площадката работят около 4 хиляди души т.е. колкото е населението на един малък български град. По време на годишните планови ремонти на блоковете – единият през пролетта, а другият през есента пък стигат и до 6 хиляди. Част от мерките са като на повечето важни места - термовизионни камери, които измерват телесната температура, маски и ръкавици. Други обаче стигат и по-далеч. „Автобусният транспорт до централата временно е спрян тъй като местата в автобусите и затворените пространства в автобусите са един потенциален фактор за разпространение на една зараза”, допълни Наско Михов.

 

Ангажират и кметове в контрола по спазване на мерките срещу COVID-19

Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 проведе заседание в разширен състав с участието и на кметове на общи...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com