За областен управител в Ловеч назначиха скандално уволнен шеф в НАП

29173
За областен управител в Ловеч назначиха скандално уволнен шеф в НАП
Снимка: Областна администрация - Ловеч

Скандално уволнен шеф в ловешкия офис на НАП - Велико Търново, е назначен от вчера за областен управител на Ловеч. Виктор Стойчев е от квотата на „Продължаваме промяната“ и днес е встъпил в длъжност.

По образование той е магистър по икономика и управление на индустрията от СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Има следдипломна квалификация по управление на администрацията. Целият му трудов стаж – от 1996 г. е в НАП до 2019 година, когато бива уволнен дисциплинарно.

Нарушен ли е законът с новия генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“?

40-годишният финансист Добромир Янев бе назначен за генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“...

Бил е шеф на дирекция за обслужване в Ловеч на ТД НАП – Велико Търново, от март 2011 до юли 2019 г.

Историята на това дисциплинарно уволнение.

През май 2019 г. до изпълнителния директор в Централното управление на НАП постъпва доклад от ръководителя на Инспектората, в който са описани резултатите  от извършена проверка по сигнал срещу Стойчев.

В доклада е направен извод за установени нарушения на политиката за информационна сигурност и на етичните норми за поведение на служителите на НАП от четири длъжностни лица. Двама от тях служители в ловешкия офис, по един в офисите на Силистра и Сливен.

Срещу Стойчев е направено предложение да се образува дисциплинарно производство. Следва заповед от изпълнителния директор на НАП за назначаване на дисциплинарен съвет, който установява, че в периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г. той е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационната система на НАП. За 475 достъпа не представил пред проверяващите длъжностни лица основание за извършването им.

Радев: Дезинформация е, че БСП ще бъде гонена от централата си

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, ч...

Пред тях сегашният областен управител дал няколко обяснения за нерегламентирания достъп –вменени функции на ръководител на офиса по резолиране на входяща и изходяща поща; упълномощен с функциите на наказващ орган за извършени административни нарушения; имал прием и срещи с клиенти по различни поводи и проблеми; имал срещи с длъжници с оглед постигането на споразумения за частично или разсрочено плащане на публичните задължения; имал срещи-разговори със служители, които имат публични задължения в НАП; достъпвал до своите лични данни, до тези на съпругата му, нейната сестра и своята сестра; имал срещи като ръководител на офиса с представители на ОД на МВР - сектор „Икономическа полиция“, служба „БОП“, ТД „Национална сигурност“ /ДАНС/ и ТД „КПКОНПИ“. Твърдял, че част от проведените разговори са класифицирана информация. 

Дисциплинарният съвет анализирал представените обяснения за осъществения достъп, но изложил подробни мотиви защо не приема за основателни тези 475 случая. На 26-ти юли Стойчев бил дисциплинарно уволнен. Последвало обжалване в Ловешкия административен съд.

Според съда обаче не са получени доказателства, че по силата на служебните си правомощия Стойчев е имал задължение извърши достъп до тези данни и счита, че достъпът в 93 от случаите е бил неправомерен, без връзка с прякото изпълнение на служебните му задължения и в нарушение на политиката на информационна сигурност на НАП, Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, издадените заповеди и писма от директора на НАП с изрични указания за забрана за достъпване на защитени данни извън случаите, когато това е нужно за прякото изпълнение на възложените служебни задачи.

С тези мотиви жалбата на Стойчев е отхвърлена. Той бива осъден да плати 200 лева на НАП за юрисконсултска защита. Последвало е и обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Според мотивите на ВАС служителят е създал предпоставки за увреждане на фискалния интерес, засягане на интересите на клиенти на приходната администрация и увреждане на имиджа на НАП.  

Държавата съди БСП за 280 хиляди лева неплатен наем

Докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19 до 26 май), настоящият заместник областен управител Живка Такева е и...

На 18-ти ноември 2020 г. ВАС оставя в сила решението на Ловешкия административен съд, а Стойчев е глобен със 100 лева, които да плати на НАП за юрисконсулт.

След края на злополучното си пребиваване в НАП Стойчев за кратко е назначен за финансов контрольор в областната администрация, а после става ръководител на Областната пощенска станция в Ловеч.

Той е общински съветник два мандата. На последните местни избори е бил кандидат за кмет на Ловеч, издигнат от ВМРО, от чиято листа е отново общински съветник.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com