За областен управител в Ловеч назначиха скандално уволнен шеф в НАП

29156
За областен управител в Ловеч назначиха скандално уволнен шеф в НАП
Снимка: Областна администрация - Ловеч

Скандално уволнен шеф в ловешкия офис на НАП - Велико Търново, е назначен от вчера за областен управител на Ловеч. Виктор Стойчев е от квотата на „Продължаваме промяната“ и днес е встъпил в длъжност.

По образование той е магистър по икономика и управление на индустрията от СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. Има следдипломна квалификация по управление на администрацията. Целият му трудов стаж – от 1996 г. е в НАП до 2019 година, когато бива уволнен дисциплинарно.

Нарушен ли е законът с новия генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“?

40-годишният финансист Добромир Янев бе назначен за генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“...

Бил е шеф на дирекция за обслужване в Ловеч на ТД НАП – Велико Търново, от март 2011 до юли 2019 г.

Историята на това дисциплинарно уволнение.

През май 2019 г. до изпълнителния директор в Централното управление на НАП постъпва доклад от ръководителя на Инспектората, в който са описани резултатите  от извършена проверка по сигнал срещу Стойчев.

В доклада е направен извод за установени нарушения на политиката за информационна сигурност и на етичните норми за поведение на служителите на НАП от четири длъжностни лица. Двама от тях служители в ловешкия офис, по един в офисите на Силистра и Сливен.

Срещу Стойчев е направено предложение да се образува дисциплинарно производство. Следва заповед от изпълнителния директор на НАП за назначаване на дисциплинарен съвет, който установява, че в периода 01.06.2017 г. – 08.10.2018 г. той е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в информационната система на НАП. За 475 достъпа не представил пред проверяващите длъжностни лица основание за извършването им.

Радев: Дезинформация е, че БСП ще бъде гонена от централата си

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, ч...

Пред тях сегашният областен управител дал няколко обяснения за нерегламентирания достъп –вменени функции на ръководител на офиса по резолиране на входяща и изходяща поща; упълномощен с функциите на наказващ орган за извършени административни нарушения; имал прием и срещи с клиенти по различни поводи и проблеми; имал срещи с длъжници с оглед постигането на споразумения за частично или разсрочено плащане на публичните задължения; имал срещи-разговори със служители, които имат публични задължения в НАП; достъпвал до своите лични данни, до тези на съпругата му, нейната сестра и своята сестра; имал срещи като ръководител на офиса с представители на ОД на МВР - сектор „Икономическа полиция“, служба „БОП“, ТД „Национална сигурност“ /ДАНС/ и ТД „КПКОНПИ“. Твърдял, че част от проведените разговори са класифицирана информация. 

Дисциплинарният съвет анализирал представените обяснения за осъществения достъп, но изложил подробни мотиви защо не приема за основателни тези 475 случая. На 26-ти юли Стойчев бил дисциплинарно уволнен. Последвало обжалване в Ловешкия административен съд.

Според съда обаче не са получени доказателства, че по силата на служебните си правомощия Стойчев е имал задължение извърши достъп до тези данни и счита, че достъпът в 93 от случаите е бил неправомерен, без връзка с прякото изпълнение на служебните му задължения и в нарушение на политиката на информационна сигурност на НАП, Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, издадените заповеди и писма от директора на НАП с изрични указания за забрана за достъпване на защитени данни извън случаите, когато това е нужно за прякото изпълнение на възложените служебни задачи.

С тези мотиви жалбата на Стойчев е отхвърлена. Той бива осъден да плати 200 лева на НАП за юрисконсултска защита. Последвало е и обжалване пред Върховния административен съд (ВАС).

Според мотивите на ВАС служителят е създал предпоставки за увреждане на фискалния интерес, засягане на интересите на клиенти на приходната администрация и увреждане на имиджа на НАП.  

Държавата съди БСП за 280 хиляди лева неплатен наем

Докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19 до 26 май), настоящият заместник областен управител Живка Такева е и...

На 18-ти ноември 2020 г. ВАС оставя в сила решението на Ловешкия административен съд, а Стойчев е глобен със 100 лева, които да плати на НАП за юрисконсулт.

След края на злополучното си пребиваване в НАП Стойчев за кратко е назначен за финансов контрольор в областната администрация, а после става ръководител на Областната пощенска станция в Ловеч.

Той е общински съветник два мандата. На последните местни избори е бил кандидат за кмет на Ловеч, издигнат от ВМРО, от чиято листа е отново общински съветник.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com