"За свободна Русия" подкрепи руснака, подпалил паспорта си: Не го екстрадирайте, Путин ще го репресира

6266
"За свободна Русия" подкрепи руснака, подпалил паспорта си: Не го екстрадирайте, Путин ще го репресира
Снимка: Facebook

"Искрено се надяваме компетентните органи на България да откажат екстрадирането на Алексей Алчин в Путиновата Русия. В настоящата ситуация цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с Путиновата Русия в рамките на Интерпол". Това се казва в позиция на неправителствената организация "За свободна Русия" относно искането на Кремъл за екстрадиция от България на Алексей Алчин.

Руският гражданин подпали паспорта си на протест на 26 февруари пред консулството на Русия във Варна като знак, че не подкрепя войната на Путин в Украйна. По искане на Москва той беше арестуван, а на 8 август съдът в морската столица ще гледа делото му за екстрадиция, докато пред сградата Алчин ще бъде подкрепян от съгражданите си, организирали протест.

"За свободна Русия" е организация, която представлява интересите на гражданите на Руската федерация, декларирали индиректно или публично своето несъгласие с настоящата вътрешна и външна политика на режима на Владимир Путин. Движението бе учредено в София на 19 февруари тази година - няколко дни преди нахлуването на силите на Москва в Украйна.

Поводът за исканата екстрадиция на Алчин е "данъчни измами", а самият той отрича обвинението и твърди, че то просто е удобна възможност за репресия от страна на Путин спрямо всички, критикуващи войната и намиращи се извън територията на страната агресор. "Добре знаем, че корумпираните правоприлагащи органи на Русия имат утвърдена практика да образуват наказателни дела за укриване на данъци с цел премахване на вероятната конкуренция, след което да отнемат бизнеса. Хиляди предприемачи и бизнесмени са лишени от свобода в Русия по подобни криминални дела", гласи позицията на "За свободна Русия".

"Интересен е и фактът, че именно след началото на войната, когато Алексей публично осъди агресията на Русия срещу Украйна и на 26 февруари 2022 г., на антивоенен митинг във Варна пред общината, изгори руския си паспорт и военна книжка, Русия изпрати искане чрез Интерпол до България за екстрадиране по наказателно дело, в което той е обвинен за предполагаеми неплатени данъци", гласи още съобщението им.

Според организацията - предвид спецификата на текущата политическа ситуация на територията на Руската федерация, там има не само прилагане на репресивна практика срещу политически активисти, общественици и опозицията като цяло, но и цялостно неспазване на правата на човека. Става въпрос за гражданите на Русия, особено за тези, които са задържани или лишени от свобода, независимо от степента и обективността на повдигнатите срещу тях обвинения.

"Обръщайки се към българския съд, прокуратурата и цялата българска общественост, ние се ръководим от 4 основни въпроса, на които даваме обективни и логични отговори:

1. Справедлив съд: Осигурени ли са прозрачни съдебни процедури в Русия на Путин?

Не. Руският съд се контролира предимно от държавата. Съдебната система е сериозно зависима от политиката и приоритетите на Режима. Преди да напусне юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, Руската федерация заема първо място по брой жалби, подадени в ЕСПЧ срещу държавата от нейни граждани.

Промиване на мозъци: В Русия се готвят да преподават на децата за "героите", нахлули в Украйна

Пълна индоктринация по отношение на Украйна с размерите на масово промиване на мозъци - изглежда, този процес върви в Руската федерация...

2. Отмъщението на властта заради антивоенната позиция

Има ли вероятност обвиняемият Алексей Алчин да бъде изправен пред затвор и действия, които биха могли да навредят на живота и здравето му във връзка с неговата антивоенна позиция и опозиционни изявления, когато бъде екстрадиран в Путиновата Русия?

Определено да.

3. Руските затвори — място за изтезания

Съответстват ли условията на местата за задържане на всички норми и правила в такива за лишаване от свобода в съвременна Русия?

Украинските журналисти искат разследване на "подвига" на Марина Овсянникова

Журналистката Марина Овсянникова, която стана известна с акцията си срещу войната в ефира на руския държавен Първи канал, бе посрещната...

Въз основа на нашата констатация - местата за лишаване от свобода не отговарят на условията за спазване на правата на арестантите. Вижте повече тук.

4. Сътрудничество с Путиновата Русия

Ключовият въпрос: във връзка с горепосочените аргументи, доколко е правилно да се сътрудничи с Путинова Русия (която подтвърдено нарушава правата на гражданите си) в рамките на Интерпол?

В съвременните условия във връзка с провеждената политика на руските власти и системното нарушаване на човешките права в страната не бива да се сътрудничи. Но отговорът на този въпрос остава на съвестта на държавата, до която е изпратено това искане, в случая България".

Съобщението на движението "За свободна Русия" гласи още, че всеки има право на справедлив и прозрачен съдебен процес и човешки условия по време на заключението. В настоящата ситуация, въз основа на досъдебната, съдебната и практиката за задържане под стража, може да се твърди с увереност, че настоящият политически режим в Русия не гарантира защитата и спазването на правата на обвиняемите, добавят от организацията. И дават пример от 2014 г. - по време на делото на Николай Кобляков срещу Русия прокурорът на Софийска градска прокуратура Валентин Кирилов отбелязва, че „съдебната система е подчинена на авторитарния режим, ръководен от президента Владимир Путин, така че не можем да говорим за истинско европейско правосъдие…”. Впоследствие обвиняемият беше освободен, а България отказа искането на Русия за екстрадиция.

Радослав Бимбалов: Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда

Ужасяващо е, че България се оказа експериментална зона за кремълската пропаганда. Това каза в Студио Actualno специалистът по реклама Р...

"Освен това, в условията, когато цялата световна общност, включително правозащитните организации, наблюдават масовите репресии и преследвания на руски граждани от правоприлагащите органи, доверието към руското правосъдие окончателно се изчерпа. Именно в рамките на съдебния процес в Русия се правят наказателни обвинения и престъпни правно несъстоятелни постановления, които нарушават финансовите условия, свободата, живота и здравето на руски граждани, които всъщност не са извършили никакви престъпления. Случаят с Алексей Алчин няма да бъде изключение. Изказваната публично от Алчин антивоенна позиция с политически елементи може да се превърне в основание за утежняване на положението му при физическото му предаване в Русия", твърдят от "За свободна Русия".

"Също така смятаме, че в настоящата ситуация цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с Путиновата Русия в рамките на Интерпол. Изразяваме нашата дълбока загриженост заради тази практика и считаме за необходимо всички страни членки на ЕС, включително и България, да преразгледат отношението си относно необходимостта от отговор на подобни искания от Путиновата Русия. Това нанася непоправими щети на репутацията на европейските държави", гласи още позицията.

На практика, подобно сътрудничество ще предостави и допълнителен инструмент за режима на Владимир Путин за оказване на натиск върху политически активисти в чужбина чрез фабрикуване на подобни криминални дела. Например много руски граждани отказват да плащат данъци като акт на протест, тъй като те дефакто се използват и като финансова подкрепа за правоохранителната система, която се занимава с репресии срещу собствените си граждани, с цел да се запази авторитарния режим на „колективния Владимир Путин“. Освен това повечето от тези данъци са насочени за финансиране на руските въоръжени сили, които днес извършват престъпен акт на военна агресия срещу Украйна.

"Въз основа на изложеното е важно още веднъж да подчертаем, че за нас няма значение дали господин Алчин се явява като обикновен гражданин или обвиняем. Вярваме, че всеки има право на справедлив и открит процес. Именно с този постулат истинската правова демократична държава се различава от авторитарния режим, в който преобладават масови нарушения на правата на човека и основните свободи", гласи съобщението.

"Дори виновният човек има своите права. Но за наше дълбоко съжаление, съвременна Русия, в лицето на „колективния Путин“, грубо пренебрегва тези права. А в светлината на сегашните събития - да сътрудничиш по някакъв начин на този режим, означава да приемеш играта му и да станеш съучастник в престъпните процеси, без да го осъзнаваш", завършват от "За свободна Русия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com