За втори път автор на Actualno.com e номиниран за "Човек на годината"

13362
За втори път автор на Actualno.com e номиниран за "Човек на годината"

За втори път автор на Actualno.com е номиниран за наградата "Човек на годината" от Български хелзински комитет (БХК).

Тази година това е колумнистът Теодор Спасов  - бакалавър по "Журналистика" и магистър по "Международна журналистика", и двете завършени в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Теодор вярва, че хуманността е мисия и задължение на журналистическата професия. Един от последните му значими материали е „10 мита за ромите" - статия, която привлече вниманието на много хора.

БХК: В България има отстъпление от защитата на правата на човека

Дискриминацията и нарушаването на правата на етническите малцинства, речта на омразата срещу бежанците и етническите групи, сериозните ...

През 2014 година друг автор на Actualno.com - Руслан Трад, бе обявен за "Активист на годината" от БХК. Той беше отличен заради работата му по въпросите около ситуацията в Близкия изток и отразяването на събитията там. С дейността си в своята организация "Форум за арабска култура", блога си и медиите, в които публикува материали, той спомага за междукултурния диалог и подпомага разбирането по бежански и мигрантски въпроси. Руслан Трад беше един от най-силните гласове, внасящи смисъл и спокойствие при отразяването на "бежанската криза" от края на 2013 г. Той е от малкото анализатори, които говорят истински и задълбочено за проблемите на Близкия изток и как те могат да се отразят на България.

Носител на наградата "Човек на годината 2015 г." на БХК стана адв. Даниела Михайлова. Чрез своята правна програма, ръководена от адвокат Даниела Михайлова, тя се застъпи за ромските семейства, засегнати от събаряния в с. Марчево, община Гърмен, и в кв. „Максуда“ във Варна, чрез поемане на тяхното представителство и внасяне на искане до Европейския съд за правата на човека за привременни мерки, за да се спре разрушаването на техните къщи.

Наградите „Човек на годината” са инициирани от Български хелзинкски комитет. На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградите за принос към правата на човека и правозащитността. Наградите нямат финансово изражение, целта им е да дадат признание и публичност на носителя ѝ. Те се присъждат на личност, колектив или организация от жури на базата на обективни критерии.

Журито ще отличи основните победители в сферата на защитата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата, избрани измежду всички получени номинации. Победителите получават статуетка и грамота. Журито може да връчи и специални награди, като „Активист на годината“, „Журналист на годината“ и др.

БХК твърдо против криминализирането на негативното политическо говорене

Българският хелзинкски комитет изразява своята силна загриженост във връзка с публикувания на сайта на Министерството на правосъдието п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com