Забраниха шума на открито в определени часове, сурови глоби за нарушителите

18115
Забраниха шума на открито в определени часове, сурови глоби за нарушителите
Снимка: БГНЕС

От 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 ч. до 8.00 ч. вече е забранен шума на открити площи. С предложените промени се въвежда и забрана за дейности, създаващи шум в обекти, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение за времето от 23,00 до 08,00 часа. За същия период ще се забранява и шума при строителство.

Това решиха депутатите в първото за седмицата пленарно заседание на второ четене с промени в Закона за защита от шума в околната среда, целящи ограничаване на вредното му въздействие.

Варна пита гражданите: "Как да се реши проблема със шума в града?"

Варненци могат да дадат своите предложения за това как да се намали шума в морската столица. Гражданите трябва да предадат своите идеи...

Изключение ще правят железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и използването на системи за оповестяване на населението при бедствия.

За нарушение на разпоредбите законодателят предвижда физическите лица да се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци да се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв.

При повторно нарушение физическите лица ще се наказват с глоби от 2000 лв. до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 5000 лв. до 12 000 лв.

С промените се въвеждат и по-строги изисквания към използването на озвучителни средства в откритите площи. Те трябва да са с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности.

В рамките на разискванията зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев предложи изключение да правят и религиозните храмове. „Няма как да забраним на християнските ни камбани да бият на Великден в 0.00 ч. вечерта, нито на сутринта преди 8.00 ч. За другите религии също има начини за озвучаване“, каза Цонев.

Ако днес повярваме, че музиката на улицата е шум, утре може да повярваме, че това в центъра на София е ремонт

"Ако днес повярваме, че музиката на улицата е шум, утре може да повярваме, че това в центъра на София е ремонт." Това каза общинският ...

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова направи друго редакционно предложение- забраната да важи за територията на религиозни храмове, за да бъде коректно изписано в законопроекта. Предложението на д-р Дариткова бе прието със 103 гласа "за", 1 "против" и 35 "въздържали се".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също предложи редакционна поправка на предложението на Йордан Цонев от ДПС.

„Има хора, които в определен район не изповядват съответното вероизповедание, има хора, които не изповядват никакво вероизповедание.

Лично аз не възразявам срещу една такава поправка, но все пак нека да добавим текст, който да задължава това озвучаване да бъде съобразно нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването“, посочи Валери Симеонов.

Предлагаме забраната за шума да бъде от 24.00 до 8.00 часа. Това каза депутатът от ПГ на БСП Христо Проданов. „Осем часа е напълно достатъчно време за почивка. През трите летни месеца до 22.30 часа е светло. Трябва да има оптимален срок тази забрана да влиза от полунощ“, посочи той. „Много заведения в страната и по Черноморското крайбрежие са открити и работят усилено през това време, за да реализират печалба“, коментира Проданов. Според него интересите на малкия и средния бизнес биха били удовлетворени, ако забраната влиза в сила с един час по-късно.

В София - не може да си шумен след 22 часа, глоба ако ти мият колата на кръстовище

Наредбата за обществения ред в София, с която се определя кога и как може да се създава шум, да се провеждат събития и музикални изпълн...

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов има бизнеси в страната, които работят в нормален работен ден. По думите му 85% от работещите са заети в малките и средните предприятия, затова няма нужда часовият пояс на забраната да се изменя. „За седмица, от 10-16 юли, имаме четири сигнала за шум в Община Несебър. Само четири са за шум от заведения в Несебър“, отбеляза той. Това според него показва, че голяма част от заведенията са намалили шума заради по-строгите мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com